Muamer Gadafi Foto: EPA/KHALED ELFIQI

Francuska novinarka objavila je knjigu svedočenja žena koje su bile prisiljene da uđu u harem bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija. Knjiga govori o iskustvima ovih žena, čiji su životi postali noćna mora nakon što su imale nesreću da Gadafiju zapadnu za oko, Mlade i lepe, one su bile kidnapovane, prebijane, ponižavane i silovane od strane libijskog lidera Muamera el Gadafija.

France 24 je intervjuisao autorku o iskušenjima koje su prošle žene i problemima sa kojima se suočavaju u Libiji nakon Gadafija, prenosi Kurir.

Kožan, novinarka francuskog lista Le Monde, sakupila je svedočenja žena koje su bile primorane da budu deo Gadafijevog harema u knjizi pod nazivom “Plen: U Gadafijevom haremu“.

Knjiga govori o iskustvima ovih žena, čiji su životi postali noćna mora nakon što su imale nesreću da Gadafiju zapadnu za oko. Jedan primer je Soraja* (izmenjeno ime), koja je postala seksualna robinja libijskog lidera sa 15 godina.

„Bila sam jako uzbuđena jer je trebalo da vidim Moamera Gadafija uživo. Srce mi je divlje lupalo. Škola je baš mene odabrala da mu predam buket cveća. Sve se odvijalo brzo. Predala sam mu cveće, poljubila ruku i naklonila se, a Gadafi me pomilovao po glavi“, ispričala je francuskoj novinarki Soraja.

U haremu su bile i druge seksualne robinje koje su zadovoljavale nezasitnog Gadafija. Navodno je uzimao vijagru i seks imao četiri puta dnevno, s različitim partnerima i partnerkama. Soraja ga je mrzela, a kaže da je mrzela i njegov dah iz kog se osećao beli luk, duvan i viski. Osim o seksu, navodno je bio zavisan i o kokainu.

Soraja kaže da je bio sadista, da ju je tukao, zlostavljao, vređao i da ju je silovao kad je imala 15 godina.

„To je bila jedna od mojih najbolnijih istraga“, rekla je novinarka.

Kako je rekla, žene su držane u podrumu njegove rezidencije, u malim sobama ili apartmanima.

„Te žene su bile primoravame da se pred njim pojavljuju u donjem vešu, mogao je da dolazi u bilo koje doba dana i noći. Bile su silovane, premlaćivane, podvrgnute najgorim vrstama seksualnog ponižavanja. Za Gadafija je silovanje bilo oružje… način dominacije nad drugima – ženama, očigledno, jer je to bilo lako, ali i muškarcima, posedovanjem njihovih žena i ćerki“, objasnila je novinarka.

Slično, primorao je neke od svojih ministara da imaju seks sa njim. Isto je činio i sa pojedinim plemenskim poglavicama, diplomatama i vojnim činovnicima nad kojima je želeo da prevlada.

Muamer Gadafi Foto: EPA/ETTORE FERRARI

Znamo da je Gadafi, koji je sanjao da bude afrički “kralj kraljeva“, imao seks sa nekoliko žena i ćerki šefova afričkih država. Naravno, nije ih silovao… ali ih je namamio gomilom novca ili raskošnim drangulijama, dodala je ona.

Kada je nakratko napustio Libiju, pratio ga je deo njegovog harema, posebno Mabruka Čerif, žena koja je uvek bila na njegovoj strani. Ona je bila zadužena da ga “snabdeva“ mladim ženama, a ponekad i mladićima.

Kada je došla u Pariz, njen glavni zadatak je bio da regrutuje mlade žene da ih vrate u Libiju. Tokom svojih boravaka u parizu, odsela bi u veoma prestižnom hotelu na Jelisejskim poljima.

Jedan važan francuski diplomata mi je jednom rekao da ona “kupuje“ u Parizu, a to ne bi bilo moguće bez pomoći libijske ambasade.

Mora da su i francuske vlasti nešto znale, pošto su njegovi varvarski načini bili ozloglašeni na Zapadu. Ali francuski zvaničnici sigurno nisu bili svesni svega, jer većina ljudi nije znala koliko se Gadafi nasilno ponašao prema ovim ženama, ispričala je ona.

Muamer Gadafi Foto: EPA/MOHAMED MESSARA

 

Kršio pravila muslimanske vere

Soraja je ispričala i da je Gadafi kršio sva pravila muslimanske vere. Nikada se nije molio, pušio je i pio alkohol.

Rekla je i da je verovao u crnu magiju.

Gadafi je navodno bio zavisan i od plastičnih operacija, navodi se u dokumentarcu BBC.

Plastični hirurg kojeg je libijski lider „delio“ sa Italijanom Silvijem Berluskonijem otkrio je njegov bizaran ukus za kozmetičke intervencije – bez anestezije u ranim jutarnjim satima.

„Želeo je lipo punjenje jer pustinjski čovek ima lošu kožu, a mi smo mu takođe presadili kosu“, objasnila je dr Lijaja Ribeiro, specijalista za povećanje grudi iz Rio de Žaneira.

Hirurg tvrdi i da je Gadafi bio vrlo drag čovek. Gadafija je operisao u tunelima ispod palate u Tripoliju za koje kaže da su izgledali kao velika, dobro opremljena bolnica, preneo je Dejli mejl.

 

***

BONUS VIDEO: Napetost u Tripoliju, strah od novog rata


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)