Moamer Gadafi Safija Farkaš
Safija Farkaš i Moamer Gadafi Foto: EPA/KHALED ELFIQI/EPA/STR

Odluka Saifa al-Islama Muamera Gadafija da se kandiduje na predsedničkim izborima koji će biti održani 24. decembra ponovo je usmerila pažnju medija na porodicu koje je decenijama vodila ovu nekada bogatu zemlju. Sudbina nekadašnjeg lidera Libije je poznata, dok je nekadašnja prva dama Safija Farkaš Gadafi već dugo „ispod radara“ medija. Ipak, njena životna priča je zanimljiva i možda vezana za naše podneblje.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, o poreklu udovice Muamera Gadafija postoje dve različite verzije. Prema jednoj, Safija Farkaš Gadafi ima hrvatsko ili mađarsko poreklo, a njena porodica je navodno iz Mostara u BIH. Druga teorija kaže da je bivša prva dama Libije iz porodice koja pripada istočnolibijskom plemenu Barasa, da je rođena u Bajdi, kao i da se školovala za medicinsku sestru.

Upravo zahvaljujući poslu kojim se bavila upoznala je starijeg Gadafija kada je lider Libije bio hospitalizovan i lečen zbog upale slepog creva 1970. godine. Iste godine postala je njegova druga žena. Gadafi i Safija tokom braka dobili su sedmoro dece (šestoricu sinova i jednu ćerku) i usvojili dvoje.

Safija Farkaš
Safija Farkaš Foto: EPA/MIKE NELSON

20 tona zlata i 30 milijardi na računu

Na početku braka, Safija se nije previše isticala. Tek nakon 2009. godine počela je češće da istupa u javnosti. Najćešća tema kojom su se mediji bavili bila je njeno bogatstvo i luksuzan život koji je živela uz muža.

Godinama je pratila priča da poseduje 20 tona zlata, kao i da je vlasnica privatnog aviona. Poznato je da je bila vlasnica avio-kompanije „Burak Er“, sa sedištem na međunarodnom aerodomu Mitiga. Radila je uz odoborenje svog supruga, iako je ova kompanija bila rival libijskog nacionalnog prevoznika.

Bogatstvom Safije Farkaš bavio se čak i Vikiliks, a 1992. godine Međunarodna koalicija protiv ratnih zločinaca sa sedištem u Francuskoj, procenila je da je Gadafijevo bogatstvo 80 milijardi dolara, dok Safija poseduje čak 30 milijardi dolara.

Safija Farkaš
Safija Farkaš Foto: PIPKIN OSCAR / Sipa Press / Profimedia

Njeno sadašnje finasijsko stanje nije jasno, ali je poznato da su joj u jednom trenutku zamrznuti računi. Tokom rata u Libiji imovina Libije i imovina koju je lično posedovao Gadafi zamrznuta je odlukom UN-a, a potom su vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske omogućile i drugu rudnu sankcija kojom je Safiji Farkaš zamrznuto 18 milijardi funti imovine.

Takođe, Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata naredila je u martu 2012. godine svim bankama i finansijskim institucijama u zemlji da zamrznu račune Safije Farkaš i drugih visokih zvaničnika iz Gadafijevog režima.

U tom trenutku, Safije je bila u Alžiru gde je boravila sa ćerkom Ajšom i sinovima Muhamedom i Hanibalom sa kojima je pobegla iz Libije nakon što su skoro ceo građanski rat proveli u zemlji.

Beg u Alžir organizovan je kada je bitka za Tripoli dostigla vrhunac, zbog čega je porodica Gadafi bila primorana da napusti svoj utvrđeni kompleks. Egipatska novinska agencija Mena je 27. avgusta 2011. godine izvestila da su libijski pobunjenici videli šest blindiranih Mercedes-Benz limuzina, kako prelaze granicu u jugozapadnom libijskom gradu Gadames prema Alžiru. Tada je navedeno da među njima nije bio Gadafi.

Moamer Gadafi
Moamer Gadafi Foto: EPA/STR

Grupi je navodno dozvoljen ulazak iz humanitarnog razloga, a alžirska vlada je tada obavestila šefa libijskog nacionalnog saveta, koji nije uputio nikakav zvanični zahtev za njihov povratak.

U oktobru 2012. godine napustila je Alžir i otišla u Oman gde je dobila azil. U jednom trenutku pojavila se informacija i da je u Nemačkoj, ali to nikada nije potvrđeno. U aprilu 2016. godine vlada u Tripoliju joj je dozvolila da se vrati u zemlju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram