Foto: Shutterstock

U eskalaciji korupcionaškog skandala u Evropskom parlamentu, Katar je upozorio Evropsku uniju da bi istraga o navodima da su osobe povezane s parlamentom primale novac od te države mogla da ugrozi razgovore o energetskoj bezbednosti.

Upozorenje iz Dohe je stiglo posle drugih kritika iz Evrope na račun Katara, koji ima sve veći značaj kao izvor tečnog prirodnog gasa (LNG), dok evropske države pokušavaju da nađu alternativu za ruske energente.

Posle navoda o korupciji i pokušajima uticaja Katara na zvaničnike u Evropskom parlamentu, evroposlanici su prošle nedelje izglasali suspenziju rada na sporazumu o liberalizaciji viznog režima s Katarom i zabranu pristupa katarskim zvaničnicima ili predstavnicima kompanija u tu instituciju.

Katar je u odgovoru kritikovao Evropski parlament, upozoravajući da bi „diskriminatorni“ potez mogao da naškodi široj saradnji Evropske unije i Katara u oblastima u kojima Unija zavisi od Dohe, među kojima je energija, ističe Politiko.

Evropski parlament Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

U saopštenju katarskog diplomate 18. decembra se navodi da je žalosno što su neki postupili na osnovu „netačnih informacija“ i „predrasuda“ prema Kataru i ističe da zemlja domaćin Svetskog prvenstva „odlučno“ odbacuje optužbe koje njenu vladu „povezuju s nedoličnim ponašanjem“.

Belgijske vlasti optužile su četiri osobe povezane s Evropskim parlamentom, uključujući jednu od potpredsednica institucije, Evu Kaili, za učešće u „kriminalnoj organizaciji, korupciji i pranju novca“, zbog navoda da su primili novac u zamenu za zastupanje Katara u parlamentu.

Katar je takođe kritikovao Belgiju zbog toga što ga nije obavestila o istrazi, za koju belgijske vlasti kažu da je trajala više od godinu dana pre prvih hapšenja ovog meseca.

Katar je upozorio evropske zemlje, a posebno Belgiju, koja ispituje korupcionaški skandal u Evropskom parlamentu, da imaju u vidu da je taj zalivski emirat za EU važan izvor snabdevanje energentima,.

Katarske diplomate su negirale umešanost zemlje u skandal oko davanja novca za ostvarivanje uticaj i osudile su fokus na Kataru, uprkos sumnjama u umešanost Maroka.

Evropski parlament Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Od izbijanja rata u Ukrajini, ispostavilo se da je Katar jedna od najboljih nada Evrope za odvikavanje od zavisnosti od ruskog prirodnog gasa, ukazuje Volstrit džurnal.

Katar je prošlog meseca pristao da šalje Nemačkoj dva miliona tona tečnog prirodnog gasa godišnje u periodu od najmanje 15 godina, počevši od 2026. godine, što bi pokrilo oko tri odsto potrošnje gasa u Nemačkoj prema podacima iz 2021. godine

Pored Nemačke, o dugoročnim isporukama LNG-a s Katarom su pregovarali i Francuska, Belgija i Italija.

Međutim, kako navodi američki list, katarsko saopštenje označilo je oštru eskalaciju skandala s trgovinom uticajem u Evropskom parlamentu, koji preti da preraste u sukob sa širim diplomatskim i ekonomskim posledicama.

Katar prodaje prirodni gas super ohlađen u tečni oblik Kini, Južnoj Koreji, Japanu i drugim azijskim potrošačima na osnovu dugoročnih ugovora, čime je ta zemlja s manje od tri miliona ljudi jedan od najvećih izvoznika gasa.

Iako je Doha upozorila da postupanje EU u vezi s korupcionaškim skandalom preti da „negativno utiče“ na bezbednosnu saradnju i diskusije o globalnoj energetskoj bezbednosti, Katar nije pretio da će prekinuti isporuke LNG-a Evropi ili politizovati izvoz gasa, rekao je za Fajnenšl tajms katarski diplomata upoznat sa situacijom.

Nemačka gasovod Foto:Tanjug/AP Photo/Michael Sohn,

„Ne pretimo prekidom isporuka ili bilo čega. Mi jednostavno kažemo da prekid komunikacije u parlamentu EU na ovaj način ograničava saradnju“, rekao je diplomata za britanski list.

Skandal u Evropskom parlamentu, posle kojeg je policija zaplenila skoro milion i po evra u kućama jednog sadašnjeg i jednog bivšeg evroposlanika u Briselu, usledio je posle niza kritike u Evropi na račun Katara, koji je bio domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu.

Katarci su bili ljuti zbog, kako smatraju, nepravednog izdvajanja zalivske monarhije po pitanjima kao što su radnička i LGBT prava, navodi Fajnenšl tajms, dodajući da izvori kažu da zvaničnici u Dohi pripremaju reviziju spoljnih odnosa posle salve negativnog medijskog izveštavanja i kritičkih izjava nekih političara.

Katar je, međutim, nastojao da izgradi reputaciju stabilnog i pouzdanog snabdevača, ukazuje list, dodajući da zvaničnici ističu da ta država nikada nije zloupotrebila svoju ključnu ulogu na tržištima gasa radi izvlačenja diplomatske koristi.

Pročitajte još:

Na primer, kada je nekoliko suseda Katara, uključujući Abu Dabi, stavilo tu zemlju pod ekonomski embargo, Doha nije prekinula snabdevanje gasom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Katarski diplomata rekao je za Fajnenšl tajms da Doha ne meša biznis i politiku.

„Na pregovore o LNG-u ne utiče politika“, rekao je diplomata.

Ipak, mimo toga što je značaj Katara na tržištima gasa porastao tokom energetske krize kako su počele da mu se dodvoravaju evropske vlade u potrazi za alternativama ruskim energentima, ta zemlja je i veliki globalni investitor, ukazuje list, navodeći da osobe upoznate sa situacijom kažu da bi Doha mogla da preusmeri svoja ulaganja u slučaju da oseti da je partneri nepravedno tretiraju.

BONUS VIDEO Navijači oduševljeni aero mitingom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar