Majkl Karpenter, Michael Carpenter, ambasador
Majkl Karpenter Foto: U.S. Mission to the OSCE/usmission.gov

Bilo bi ''žalosno'' kada bi Rusija priznala dva samoproglašena regiona na istoku Ukrajine, pod kontrolom separatista koje Moskva podržava, rekao je danas američki ambasador pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Majkl Karpenter. Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je na vanrednom zasedanju Saveta bezbednosti da će odluka o priznanju Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike biti doneta danas.

„Ukoliko se to dogodi dovelo bi do narušavanja uz pretnju silom međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Ovo je, drage kolege, žalosno i za osudu svih nas“, rekao je Karpenter na sastanku zemalja članica OEBS, prenosi Rojters.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je na vanrednom zasedanju ruskog Saveta bezbednosti da će odluka o priznanju Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike biti doneta danas.

Putin je rekao u ponedeljak svom Savetu bezbednosti da je potrebno razmotriti apel čelnika dva samoproglašena regiona u istočnoj Ukrajini da ih Rusija prizna kao nezavisne.

U televizijskim izjavama je ponovio da će se pretnja Rusiji znatno povećati ako Ukrajina uđe u NATO.

Prethodno su se ministri spoljnih poslova i odbrane Rusije Sergej Lavrov i Sergej Šojgu izjasnili za priznanje dveju samoproglašenih republika.

Isto mišljenje dali su i ostali članovi Saveta bezbednosti.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, govoreći o priznanju DNR i LNR, rekao da ne vidi drugi put.

„Što se tiče predloga da se Zapadu da još dva do tri dana kako bi promenio način razmišljanja – to je stvar ukusa, ali Zapad neće promeniti svoj stav“, zaključio je Lavrov.

Sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga datira od 2014. godine i u njemu je do sada stradalo više od 14.000 ljudi.

BONUS VIDEO: Gomilanje ruskih vojnih snaga na granici sa Ukrajinom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare