Foto: Tanjug/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool / AP

Svi Ukrajinci sada mogu da se prijave za rusko državljanstvo po ubrzanoj proceduri, prema dekretu koji je u ponedeljak potpisao ruski predsednik Vladimir Putin. Prethodno, ta opcija je bila dostupna samo stanovnicima istočnih regiona u Ukrajini, Donjecku i Lugansku, kao i južnih Zaporožju i Hersonu, koji su uglavnom pod ruskom kontrolom.

Nije poznato koliko bi se Ukrajinaca prijavilo za rusko državljanstvo, ali je oko 18 odsto populacije u ukrajinskim oblastima pod kontrolom separatista dobilo ruske pasoše između 2019. godine – kada je to ponuđeno stanovnicima Donjecka i Luganska – i 2022.

U maju, program je proširen na stanovnike regiona Zaporožje i Herson. Ukrajina je, reagujući na najnoviji ruski potez, pozvala partnere da uvedu nove sankcije Rusiji i povećaju isporuke teškog naoružanja Kijevu.

U saopštenju objavljenom na vebsajtu, Ministarstvo inostranih poslova ocenilo je da se Putinovim dekretom krši ukrajinski suverenitet i da nije u skladu sa principima međunarodnog prava, prenosi agencija Rojters.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare