Foto: EPA-EFE/JOHN AMIS

Senator savezne države Džordžije Rafael Varnok iz redova demokratske stranke i republikanski izazivač Heršel Voker odmeriće snage u drugom krugu izbora za Senat 6. decembra jer nijedan nije dobio potrebnu, zakonom predviđenu većinu u prvom krugu.

Vornok će se po drugi put naći u drugom krugu izbora nakon pobede koju je ostvario u drugom krugu vanrednih izbora 5. januara 2021. godine rame uz rame sa svojim stranačkim kolegom, demokratom Džonom Osofom kada su pobedili oba republikanska kandidata iz Džordžije, prenosi AP.

Ove prošlogodišnje pobede dvojice demokratskih kandidata iz Džordžije omogućila su njihovoj stranci da osvoji tesnu većinu u Senatu, koju na ovogodišnjim izborima nastoje da sačuvaju.

Izbori u Džordžiji koji imaju izuzetan značaj pošto bi mogli da odrede koja će partija kontrolisati gornji dom Kongresa.

Da li će Džordžija po drugi put biti presudna za kontrolu demokrata u Senatu zavisiće od ishoda izbora u drugim državama, naročito u Arizoni i Nevadi na kojim republikanci pokušavaju da izbace iz trke svoje protivkandidate iz redova Demokratske stranke.

„Kontrola Senata je u pitanju. Nemamo ni trenutak za gubljenje“, poručuju iz izbornog štaba republikanca Vokera tokom akcije prikupljanja sredstava za nastavak kampanje.

PROČITAJTE JOŠ:

U međuvremenu, objavljeno je da je republikanski senator Ron Džonson porazio demokratu Mandelu Barnsa i sačuvao još jedno mesto u Senatu u rukama republikanaca, dok je ujedno sprečio Barnsa da uđe u istoriju kao prvi crni senator države Viskonsin, preneo je Glas Amerike.

Džonson je nekada bio jedan od najvećih pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa, koga je u toj državi pre dve godine tesnom većinom glasova pobedio predsednik Džozef Bajden.

Izborne komisije širom SAD još verifikuju glasove i, baš kao što se to dogodilo na prošlim izborima 2020. godine, na konačne rezultate može se čekati danima ili nedeljama, naveo je BBC.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar