Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia, Tim Evans /Minnesota Public Radio via AP

Konačnih rezultata međuizbora u SAD još nema, ali baš kao što su ankete i najavljivale - čini se da će republikanci preuzeti kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa - pitanje je samo kolika će ta prednost na kraju biti. S druge strane, neizvesna borba za Senat i dalje traje. A upravo je njen ishod važan za drugu polovinu mandata predsednika Džozefa Bajdena. Na ovim izborima popuniće se 435 mesta u Predstavničkom domu i trećina mesta u Senatu.

Važna pobeda za demokrate u Pensilvaniji. Uprkos podršci koju mu je u kampanji pružao Donald Tramp, kardiohirurg i televizijska zvezda Dr. Oz nije uspeo da pobedi Džona Fetermana.

„Ponosan sam na ono za šta smo se borili: zaštitu ženskog prava na izbor, podizanje minimalne plate, borba za sindikalni način života, zdravstvo kao temeljno ljudsko pravo. To je spasilo moj život i trebalo bi da bude tu i za vas, ako će vam ikad zatrebati, poručio je Feterman, izabrani senator Pensilvanije, prenosi N1.

Feterman je, naime, pre nekoliko meseci preživeo moždani udar zbog čega su neki dovodili u pitanje može li obavljati tu funkciju. Ali, ipak je uspeo da otme republikancima mesto koje su dosad držali. A upravo je Pensilvanija jedna od pet država koje bi mogle da presude. Tesne se bitke vode i u Nevadi, Arizoni, Viskonsinu i Džordžiji.

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

„Evo gde smo sad. Nismo sigurni je li ovo putovanje završeno ili još ima malo posla da se obavi. Ali evo što znamo. Znamo da ćemo, kad se završi prebrojavanje glasova današnjih izbora, mi imati više glasova od naših protivnika“, kazao je Rafael Vornok, demokratski kandidat za senat.

Njegov republikanski kolega Heršel Voker poručuje: „Mi smo u bici, zar ne? Mi smo u bici, ali Bog je dobar, zar nije? I stavio nas je ovde s razlogom. A mi smo ovde kako bismo pobedili, zar ne? Ja nisam došao kako bih izgubio“.

Tesno je između Vornoka i Vokera, a iako je republikanac Vornok u maloj prednosti, čini se da u ovom krugu pobednika neće ni biti. Ako se dogodi da niko ne pređe prag od 50 posto, dvojica kandidata snage će ponovo odmeriti za četiri sedmice.

Izbori u Americi Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

U Floridi je slavio stari novi guverner Ron De Santis. Dok je pre četiri godine izbore dobio s malom prednosti, sada je pobedio sa znatnom razlikom.

„Florida je dokazala da se može. Mi nudimo nadu da su bolji dani pred nama. Ponosan sam na naša postignuća u ovoj državi. Počašćen sam vašom podrškom i radujem se putu koji je ispred nas“, naveo je on.

Ova je pobeda iza njega, ali nova ga odluka tek čeka – ona o putu prema Beloj kući o kojoj se sve glasnije govori. Kandidaturu još nije ni najavio, a već se javio Donald Tramp koji je taj potez nazvao lošim za Republikansku stranku. On je izbornu noć pratio u svom odmaralištu na Floridi. Ne može biti u potpunosti zadovoljan, jer su se na gubitničkoj strani našla neka imena koja je sam birao.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

„Ovo je bila vrlo uzbudljiva noć, imamo neke trke koje su vruće i teške i svi ih gledamo zajedno. Marko je imao sjajnu noć, 58 prema 41, to je stvarno izvanredno. To je u ovom trenutku. Keti Brit, podržavamo Keti. I prošla je sjajno, 68 prema 30. To znači da ima budućnost“, kazao je Tramp.

Dok je borba za Predstavnički dom praktično rešena u korist republikanaca, ona za Senat još je neizvesna – demokrate moraju da dođu do 50 mesta, pa uz 51. koje ima potpredsednica Kamala Haris, imaju garantovanu prednost. Republikanci bi za prevlast morali da dođu do 51 mesta, a to bi za Džozefa Bajdena i njegove buduće poteze bilo vrlo loše. A ovi su izbori doneli razna iznenađenja.

„Pobedili smo! Večeras se ispisala istorija. Ispisali smo istoriju za stanovnike Floride, Generaciju Z i za sve koji veruju da zaslužujemo bolju budućnost. I više sam nego zahvalan za priliku da predstavljam svoj dom u Kongresu SAD“, poručio je 25-godišnji Alehandro Frost iz Floride, koji je osvojio mesto u Predstavničkom domu kao prvi pripadnik tzv. Generacije Z, koja obuhvata mlade rođene posle 1996. godine.

Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER, Profimedia,

Istorijski izbor i u Merilendu, gde je izabran prvi tamnoputi guverner – Ves Mur.

A rezultate američkih izbora u Americi prati i Rusija. Portparol Kremlja rekao je da pažljivo analiziraju sve informacije koje stižu. Ipak, izborima očigledno ne daju toliko na važnosti i kažu da njihovi rezultati neće uticati na ionako loše američko-ruske odnose.

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar