Kamala Haris Kamala Harris
Kamala Haris Foto:REUTERS/Carlos Barria

Američka državna sekretarka Kamala Haris rekla je da ruski predsednik Vladimir Putin nije zainteresovan za "ozbiljnu diplomatiju". Haris je u Rumuniji kazala da su SAD posvećene nalaženju diplomatskog rešenja, ali nije zvučala optimistično u pogledu toga da ga trenutno i Moskva traži, prenosi CNN.

„Od početka, SAD su iskreno pokušavale da se uključe u diplomatiju. Iz svega što znamo i čega smo bili svedoci, Putin ne pokazuje znake da se bavi ozbiljnom diplomatijom“, ocenila je Haris.

Ona je dodala da se Rusija bavi „lažima“ i dezinformacijama“, što su SAD odavno utvrdile.

Rekla je da dok se nastavljaju diplomatski napori, Rusija bi trebalo da odgovara za svoje postupke.

„Smatramo da je diplomatija put za rešenje“, kazala je Haris i dodala da to treba da „koegzistira sa našom posvećenošću da osiguramo da naši savezi budu jaki i da moraju biti ozbiljne posledice i odgovornost za ono što Rusija radi“, poručila je Haris.

Dan pošto je pozvala na međunarodnu istragu o tome da li je Rusija počinila ratne zločine u Ukrajini, američka državna sekretarka je ponudila žustriji odgovor na pitanje da li se zločinima u Ukrajini može dati takva oznaka.

„Jasno nam je da je svaki namerni napad ili gađanje civila ratni zločin. I tačka“, istakla je Haris.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je ranije rekla da pre nego što se da bilo kakva zvanična oznaka o ratnim zločinima, mora da se sprovede istraga.

Međutim, zvaničnici se slažu u tome da Rusija gađa civilne ciljeve.

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Ivo Visković o Srbiji između Kijeva i Moskve i ceni neutralnosti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)