Princ Endrju Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Dan nakon što je sudija u Njujorku dozvolio da se pokrene slučaj protiv princa Endrua zbog seksualnog zlostavljanja Virdžinije Đufre, drugi sin kraljice Elizabete II ostao je bez svih vojnih činova i kraljevskih titula, kao i dobrotvornih fondova, saopštila je danas Bakingemska palata.

Iz palate navode da će princ Endru, koji je optužen za seksualno zlostavljanje Virdžinije Đufre kada je bila tinejdžerka, što on poriče, „nastaviti da ne preuzima nikakve javne dužnosti i da će se braniti  kao običan građanin“.

On više neće koristiti titulu „njegovo kraljevsko visočanstvo“ u bilo kom zvaničnom svojstvu, što je takođe bio slučaj princa Harija kada su se on i njegova supruga Megan preselili u Ameriku 2020. godine.

„Uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojna titula vojvode od Jorka i kraljevsko pokroviteljstvo vraćeni su kraljici“, navodi se u saopštenju Bakingamske palate.

Njegove obaveze sada će obavljati drugi članovi kraljevske porodice.

Kako piše Njujork Tajms, princ Endru je već „u velikoj meri bio prognan iz javnog života“. Problem je predstavljala činjenica da je on, uprkos optužbi protiv njega, nastavio da nosi sve svoje počasne vojne titule, zbog čega su protestovali bivši pripadnici vojnih jedinica Velike Britanije.

Inače, zahtev advokata princa Endrua da se odbije tužba protiv njega za „seksualni napad i zlostavljanje“ Virdžinije Đufre odbijen je juče na sudu u Njujorku, što Bakingemska palata nije htela da komentariše. Suđenje princu, koji je negirao optužbe, održaće se u toku godine, najranije u septembru.

PROČITAJTE JOŠ:

Princ se, nakon što je optužen, nadao da bi sud mogao da odbaci tužbu protiv njega zbog ugovora koji je Đufre potpisala sa Džefri Epstajnom 2009. godine, prema kom Epstajn – kao i bilo ko drugi ko bi potencijalno mogao da bude optužen („potencijalno optuženi“) – nije mogao da budu tužen od strane Đufre za bilo šta. Ona je zauzvrat dobila 500.000 američkih dolara.

Prinčevi advokati pokušali su da dokažu da je Endru jedan od „potencijalno optuženih“ i da se njegov slučaj zbog toga treba odbaciti, ali nisu uspeli.

Istaknuti američki sudija Luis Kaplan, koji je radio na poznatom slučaju „Ševron protiv Donzigera“, odbio je njihov zahtev i objasnio da bi „potencijalno optuženi“ bio neko za čija je dela Đufre znala kada je 2009. godine podnela tužbu protiv Epstajna.

Drugim rečima, rečima advokata Virdžinije Đufre, vojvoda ne može da bude među „potencijalno optuženima“ zbog toga što tužba iz 2009. godine nigde ne navodi da je Endru trgovao ljudima radi ilegalne seksualne aktivnosti.

„Princ je bio neko kome su devojke prodavane – to je drugi kriterijum“, kazao je žrtvin advokat Dejvid Bojs.

Prema njemu, Endru sada ima tri opcije: Da se brani od tužbe, da ignoriše tužbu ili da pokuša da se „dogovori“ sa Đufre van suda, odnosno da joj plati da povuče tužbu.

Ignosiranje tužbe znači da će presuda automatski otići u korist Đufre dok dogovar sa Đufre, kaže njen advokat, „nije nešto što bi je zanimalo“.

Bonus video: Kraljica Elizabeta slavi 70 godina na vlasti: Ima li dostojnu zamenu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)