Vladimir Putin i Sergej Šojgu Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Iako se već mesecima spekuliše o lošem odnosu ruskog predsednika Vladimira Putina sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, čini se da je lider Rusije sada pokazao šta zaista misli o nekadašnjem najbližem saradniku.

Naime, u Istanbulu je danas potpisan sporazum Ukrajine i Rusije o izvozu žita, uz posredstvo Turske i Ujedinjenih nacija. Ukrajina je u palatu Dolmabahče poslala ministra infrastrukture Oleksandra Kubrakova, proces su nadgledali generalni sekretar UN Antonio Gutereš i lider Turske Redžep Tajip Erdogan, dok je Rusija neočekivano poslala – ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Prvi je potpis na dugoočekivani sporazum stavio ministar Kubrakov. Sporazum koja je popisala Ukrajina predviđa da luke Odesa, Černomorsk i Južni budu pod kontrolom Kijeva.

Sergej Šojgu potpisivanje sporazuma u Istanbulu Foto:REUTERS/Umit Bektas

Prošle nedelje u Istanbulu su vođeni razgovori vojnih delegacija Rusije, Turske, Ukrajine i predstavnika UN i postignut je dogovor o uspostavljanju koordinacionog centra u Istanbulu, kao i dinamike transporta žitarica.

Sporazum podrazumeva stvaranje bezbednosne zone za proveru brodova sa žitom u blizini ukrajinskih voda, a ne u samim lukama, a planirano je da kontrolu zajedno sprovode Turska i UN. Turska je dobila garancije da se sporazumi neće koristiti u vojne svrhe.

Drugi je ugovor potpisao Sergej Šojgu, na iznenađenje mnogih. Iako su brojni svetski mediji Kremlju uputili pitanje kako je moguće da sporazum o izvozu žitarica potpisuje ministar odbrane, odgovor nikada nije stigao, ali jeste nova informacija o postupcima Vladimira Putina.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sednica bez ključnog ministra

U momentima kada je Šojgu u istanbulskoj palati Dolmabahče potpisivao sporazum, Putin je u Moskvi održao važan sastanak, čiji je stalni posetilac inače ministar odbrane.

U pitanju je sastanak nacionalnog Saveta za bezbednost, kom su prisustvovali ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, premijer Mihail Mišustin, predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko, zamenik šefa Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev i neimenovani zvaničnici.

Međunarodna agenda i rezultati putovanja šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova biće među temama operativnog sastanka sa članovima nacionalnog Saveta za bezbednost, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Ipak, sa sastanka je očigledno izostao ministar Šojgu, a zasad je nepoznato da li je prisustvovao šef obaveštajne službe Nikolaj Petrušev.

BONUS VIDEO Šojgu u Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare