Australija hapsenje
Foto:Australian Federal Police / Zuma Press / Profimedia/US Department of Justice

Poruke objavljene nakon najvećeg hapšenja u Australiji, pokazale su da su kriminalni bosovi bili uvereni da su njihove komunikacije na aplikaciji ANOM zaštićene i da policija ne može da ih vidi. Samim tim su otvoreno razgovarali o ogromnim pošljkama droge.

PROČITAJTE JOŠ:

U združenoj operaciji australijske policije, američkog FBI-ja i nacionalnih policija država Azije, Južne Amerike i sa Bliskog istoka, uhapšeno je nekoliko stotina osumnjičenih kriminalaca iz 18 zemalja angažovanih u organizovanoj kriminalnoj grupi, saopštili su danas australijski zvaničnici.

Hapšenja su rezultat policijskog upada i tajnog praćenja šifrovane kompjuterske aplikacije u kojoj je bilo skoro 25 miliona poruka o trgovini narkoticima, zaverama i pripremama ubistava, saopštili su danas australijski zvaničnici.

Neki od najvećih kriminalaca na svetu su koristili aplikaciju ANOM za šifrovane poruke skoro tri godine, ne sluteći da je aplikaciju tajno kreirala policija i da su čitali svaku njihovu reč.

Aplikacija je postala popularna u podzemlju nakn što su je promovisali kriminalci, uključujući i najtraženijeg čoveka u Australiji, Fejsbuk gangstera i navodnog narko bosa Hakana Ajika.

Australija hapsenje
Foto:US Department of Justice

Kriminalci su bili uvereni da su njihove poruke van dometa zakona, pa su otvoreno govorili o kriminalnim aktivnostima. Na primer, dvoje australijskih saradnika koji su razmenjivali poruke o švercu kokaina 2020. godine pisali su sledeće:

„Mislim da je ušao“, rekao je jedan drugom, a on je odgovorio: „Sanjaš. Vi računate. Za šta vam ga nudi“.

Ta prva osoba je poslala fotografiju stotina kilograma kokaina sa nalepnicama Betmena na ambalaži.

Dva meseca kasnije, osoba iz Australije i nepoznata osoba su razmenili poruke o ceni kokaina.

„Ok, slatko, dobio sam mali posao koji se pojavio za građevinski blok. U francuske diplomatske koverte iz Bogote stavljeno je dva kilograma“, napisao je.

Poruka se nastavlja, rekavši da će kolumbijski distributeri uzeti 50 odsto dobiti, dok će četiri druga podeliti preostalu polovinu.

Australija hapsenje
Foto:US Department of Justice

Isti Australijanac je obavestio nepoznatu osobu da bi isporuka droge mogla da se dogodi nedeljno, pre nego što je poslao tri fotografije kokaina i francuskih diplomatskih torbica, prenosi Dejli mejl.

Dalje poruke koje je objavilo ministarstvo pravde SAD, pokazuju kako kriminalci razgovaraju o pošiljci droge koja je navodno bačena sa broda, a zatim pokupljena u moru.

„Imam teretni brod sa kapetanom na boku i oni žele da prebace teret dok odlaze“, navodi se u poruci.

„Dakle, nakon što brod pusti pilota, brod će ga odvesti na pučinu. Kada pilot napusti brod napiši mi poruku. Da li možeš ovo da uradiš? Ako možeš, kolika je vaša naknada?“

Saradnik je odgovorio napisavši: „Da, oni to definitivno mogu da uhvate. Naplaćujem 20 odsto“.

Australija hapsenje
Australija hapšenje Foto:EPA-EFE/VICTORIA POLICE

„Koliko kilograma mogu da urade po vremenu? Koliki su troškovi robe? Kada možemo da počnemo?“, pisalo je u poruci, prenosi Dejli mejl.

Operacija hapšenja

U zvaničnom saopštenju se navodi da je u pitanju bila združena operacija australijske policije i FBI-ja nazvana „Trojanski štit“ koja je započeta još 2018. godine i u toku koje su u završnoj fazi privedeni pravdi kriminalci iz Australije, Azije, Južne Amerike i sa Bliskog istoka, svi uključeni u globalnu trgovinu narkoticima, prenosi Rojters.

„Zadali smo težak udarac organizovanom kriminalu koji su osetile kriminalne organizacije širom sveta. Ovo je prekretnica u istoriji australijskih snaga reda“, ocenio je premijer Australije Skot Morison.

U Australiji je uhapšeno 224 osumnjičenih među kojima ima i pripdanika motorizovanih bandi, a na Novom Zelandu je 35 osumnjičenih završilo iza rešetaka.

Australija hapsenje
Australija hapšenje Foto:Australian Federal Police / Zuma Press / Profimedia

Komesar federalne policije Australije Ris Keršou izjavio je da je policija „uspela da uđe u džep kriminalcima“.

„Oni su komunicirali isključivo o drogi, nasilju, ubistvima i nevinim ljudima koje su nameravali da likvidiraju“, predočio je Keršou.

Australijska policija je tokom samo jednog dana akcije uspela da liši slobode do sada najveći broj lica sa poternica, da zapleni 104 komada vatrenog oružja, uključujući i snajpersku pušku i da zapleni skoro 45 miliona australijskih dolara.

Do sada je podignuto 525 optužnica, a očekuje se da ih u narednim nedeljama biti još više.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram