Foto:Patrik Macek/PIXSELL; TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK

Završetak jesenskog zasedanja u Saboru u Hrvatskoj obeležio je totalni haos na sednici. Predsednik Sabora, Gordan Jandroković, saborskim je poslancima podelio niz opomena, a mnogi su dobili zabranu govora, prenosi N1. Sabor je izmenio Zakon o zaštiti populacije od zaraznih bolesti kojim se uvode kazne od 30 do 50 hiljada kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obavezu o kovid-potvrdama u javnopravnim telima, prenosi Index.hr. Ovaj dan su takođe obeležili i protesti protivnika korona mera na ulicama Zagreba, gde su se mogle čuti oštre reči.

PROČITAJTE JOŠ:

Na Markovom trgu, sedištu Hrvatskog sabora i Vlade, danas je održan protest nazvan „Bedem ljubavi 2“, na kojem su okupljeni protestvovali protiv izmena Zakona o zaštiti populacije od zaraznih bolesti. Demonstranti su poslanicima, posebno vladajućima, poslali oštre poruke. Većina demonstranata se razišla do 14 sati, no nekolicina upornih najavljuje da će ostati ceo dan.

“Uhapsite Alemku”, “Beroš u zatvor”, “Plenkoviću, odlazi”, “Isprani mozgovi” izvikivao je deo demonstranata na Markovom trgu. Okupljeni su vikali i “Ne ubijajte nam decu, ne ubijajte decu. Krvnici, znate li šta radite?”

Dve demonstrantkinje pokušale su da uđu u kafić koji se nalazi iza blokade, policija im to nije dozvolila jer se radi o štićenom prostoru. A zatim se orilo Markovim trgom “Maknite ograde”.

 

Jedan od govornika na protestu na Markovom pozvao je na masovne proteste i masovni bunt, blokadu saobraćajnica i institucija, masovno nenošenje maski. Ranije je u kontekstu vakcinacije dece rekao da je to „zdravstvena pedofilija“, prenosi N1 Hrvatska.

Deo poslanika podržao one koji se protive kovid merema

Poslanici Mosta i Domovinskog pokreta u Hrvatskoj podržali su sa saborske govornice demonstrante.

Marin Miletić (Klub zastupnika Mosta) pozdravio je građane koji protestuju na Trgu Sv. Marka, “koji se bore za svoju decu i našu budućnost”, kao i političare “koji su stali u obranu slobode i temeljnih ljudskih prava”, iz Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, Karolinu Vidović Kišto, Mislava Kolakušića, Zorana Milanovića, Darija Zurovca.

 

“Moraš ići kontra struje za svoja uverenja, do izvora, ne osvrtati se”, istaknuo je Miletić te pozvao građane da potpišu za referendum protiv kovid-potvrda.

I Stephen Nikola Bartulica u ime Kluba poslanika Domovinskog pokreta pozdravio je okupljene demonstrante.

“Imaju pravo biti zabrinuti”, kazao je Bartulica navodeći kako se razmišlja o kovid potvrdama i za decu.

Pljuštale uvrede između poslanika u Saboru

„Sukob“ i različiti stavovi oko korona mere su se preneli i u Sabori. Današnje zasedanje obeležile su rasprave poslanika koji očigledno imaju različite stavove po pitanju korona mera i u vezi borbe sa pandemijom uopšte. Poslanici Mosta su bili najglasniji.

Poslanik Mosta Nino Raspudić je, tokom žestoke rasprave u Saboru, došao do SDP-ovog Peđe Grbina pa mu se uneo u lice.

Grbin je Mostovce optužio da parazitiraju na smrtima ljudi, uzvratio mu je Miro Bulj koji mu je rekao da je on parazit i neka se srami, a Nikola Grmoja mu je rekao: “To reci Milanoviću ako smeš, kukavico jedna”, prenosi N1 Hrvatska.

Burno je reagovala i Marija Selak Raspudić koju je predsedavajući Gordan Jandroković upozoravao da nema pravo govoriti. “Iznesite me napolje”, vikala je.

Potom se Nino Raspudić dignuo iz klupe i došao do Grbina i počeo mu nešto objašnjavati. Do Grbina je došao i Miro Bulj.

Situacija se delom ipak smirila pa su se Mostovci vratili na svoja mesta.

Poslanici „Mosta“ su se takođe sukobili i sa Miloradom Pupovcem koji ih je prozvao „šegrtima smrti“, prenosi Index.hr.

„Šta da vam kažem, mene ne zanimaju HDZ-ovi šegrti koji parazitiraju na epidemiji“, uzvratio mu je Božo Petrov.

„Vi niste šegrti ni ovoga ni onoga, nego šegrti smrti“, kazao je Milorad Pupovac koji je, kao i drugi poslanici, dobio tri opomene i oduzeto mu je pravo govora.

To je izazvalo burnu reakciju mostovaca.

„Vređa nas se i omalovažava zbog čega? Mene jedino čudi da nije rekao da je ovo ustaška politika. Da je raspisivanje referenduma ustaška politika, a da ovo što on radi je fašizam“, rekao je Raspudić.

“Danas smo svedočili sramotnom ponašanju poslanika Mosta. Pokušaj fizičkog razračunavanja sa političkim neistomišljenicima, čini se, nije im nepoznanica. Jadno i bedno. Ovakvom uličnom ponašanju tih koronaprofitera i prodavača magle nije mesto u Hrvatskom saboru”, napisao je SDP na svom Tviteru.

Njihova zastupnica Mirela Ahmetović dodala je: “Most je danas prešao sve granice razumnog ponašanja. Ponašati se u Hrvatskom saboru poput uličara nije dostojno jedne političke opcije. Ovo je sramota i potvrda kako najjeftiniji populizam uskraćuje mesto razumu”, prenosi N1 Hrvatska.

BONUS VIDEO: Haos u hrvatskom saboru Raspudić se unosio Grbinu u lice

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)