Foto: Saugerties Police Department

Pejsli Šultis (6), devojčica koja je nakon više od dve godine potrage nađena u skrivenoj sobi ispod stepenica kuće u Njujorku, vraćena je starateljima i ponovo se nalazi pod istim krovom sa svojom biološkom sestrom, dok su protiv devojčicinih otmičara - njenih roditelja i dede - podignuta optužnica.

Malena Pejsli koja je nestala 2019. godine pronađena je u sredu u maloj, mokroj, tamnoj i hladnoj prostoriji ispod stepenica kuće njenog dede u Njujorku. Policija je pomenutu kuću pretraživala desetak puta tokom dve i po godine, ali nisu uspevali da je nađu.

Pročitajte još:

Ovog puta, do tajnog skrovišta su uspeli da dođu zahvaljujući dojavi i tragovima dečijih stopala koje su pronašli na zemlji i pratili ih do stepeništa u kući. Jedan od policajaca ugledao je deo ćebenceta koje viri kroz mali otvor ispod stepeništa.

„Nakon što je uklonjeno nekoliko stepenica, otkrili su dete i njenu otmičarku, odnosno majku, kako se kriju. Pejsli i 33-godišnja žena skrivale su se u maloj, hladnoj i mokroj prostoriji ispod stepenica. Srećom, devojčica je u dobrom stanju“, napisala je u izveštaju policija, dodajući da su devojčicini roditelji i deda uhapšeni.

Foto: Saugerties Police Department

Svi su znali i svi su ćutali

U jednom od prethodnih pretresa kuće policija je već pronašla jednu sobu u kojoj je bilo dosta čudnih detalja koji su ukazivali na to da je devojčica u kući.

Naime, jedna od prostorija izgledala je kao dečija soba, u ormarima je bila odeća koja odgovara devojčici od šest godina, a na jednom od njenih zidova bilo je ispisano Pejslino ime. Devojčicin deda je tada policiji rekao da je tako uredio sobu kako bi Pejsli, ukoliko se ikada pojavi, imala gde da boravi.

Šef policije Džozep Sinagra rekao je kako su nekoliko puta pokušali da detaljnije pretraže kuću, tačnije da uđu u sve prostorije, ali bez sudskog naloga to nije bilo izvodljivo.

„Bili smo u kući desetak puta tokom poslednje dve godine, dolazili smo po dojavama“, rekao je Sinagra.

Prijave su dobijali često, jer nije moguće da devojčicu tokom dve i po godine koliko je trajala potraga, niko nije video. Međutim, svaki put kada bi dolazila na lokaciju, policija ne samo da nije uspevala da pronađe devojčicu, već su i meštani naselja u kojem je Prisli pronađena poricali da su je ikada videli. Takođe su neretko bili neprijateljski nastrojeni prema policiji i govorili kako ih maltretiraju i uznemiravaju.

Roditelji je oteli nakon što su izgubili starateljstvo

Nestanak Pejsli Šaltis prijavljen je u julu 2019. godine. Devojčica je u to vreme imala četiri godine. Policija je i tada sumnjičila njene roditelje Kimberli Kuper i Kirka Šaltisa mlađeg, čak oboje su bili privedeni. Otac je pušten da se brani sa slobode, dok je majka zadržana iza rešetaka zbog drugih krivičnih dela. Sumnja je odmah pala na roditelje jer nestanak Pejsli prijavljen ubrzo nakon što su oni izgubili starateljstvo na njom i njenom starijom sestrom zbog optužbi za ugrožavanje života deteta i mešanje u rad socijalnih službi.

Devojčica nije rekla ni reč

Inspektor Sinara rekao je da devojčica nije progovorila ni reč kada su je pronašli i bila više nego zbunjena.

„Ne znamo kako je živela poslednje dve godine i ne znamo koja je šteta nastala da li će uslovi u kojima je živela ostaviti trajne posledice po njeno zdravlje. Ipak, u obzir treba uzeti to je dve i po godine bila odvojena od sestre, nije imala normalno detinjstvo i nije išla u školu“, rekao je Sinagra.

Inspektor je za američke medije ispričao i jedan zanimljiv detalj o Pejslinom povratku hraniteljima.

Naime, na putu do kuće u kojoj je živela pre otmice, nalazio se i Mekdonalds, kojem se Pejsli iskreno obradovala. Policajci su odlučili da svrate i kupe devojčici šta želi, što je uticalo da to da se Prisli opusti i konačno progovori.

BONUS VIDEO: Stokholmski sindrom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar