Dok je sunce izlazilo nad gradom Nju Orleansom, ulice su bile tihe, a stanovnike je zatekla devastacija posle uragana Ida koji je pogodio obalu Luizijane. Stanovnici naselja Lover Najnt Vorda još uvek nose ožiljke od uragana Katrina iz 2005. godine, a sada procenjuju i štetu nakon novog nevremena. U stravičnoj oluji je poginulo dvoje ljudi, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Vesli Foster (74) penzioner i stanovnik ovog naselja, sećao se perioda Katrine dok je posmatrao kako mu uragan Ida lupa po zidovima kuće koju je obnovio nakon razornog uragana iz 2005. godine.

Ida je pogodila obalu Luizijane kao uragan četvrte kategorije i važi za jedan od najmoćnijih uragana koji je ikada pogodio SAD.

„Išlo je od 2. pa do 3. pa onda do 4. kategorije, tako brzo“, rekao je on.

„Znao sam da će biti loše, ali 10 sati snažnog vetra… Izgledalo je kao da je čudovište pokušavalo da uđe“, rekao je on.

Vetar je duvao brzinom od 241 kilometar na čas pre nego što se je projurio kroz Nju Orleans. A onda kao da je nastupila noćna mora.

Foster i ostali stanovnici još uvek moraju da se izbore sa velikim problemima. Ida je isključila struju u celom gradu. Vlasti procenjuju da je više od milion domova i preduzeća širom Luizijane bez struje.

„Imam dovoljno goriva da moj generator radi još jedan dan. Ali to je to“, rekao je Foster.

Iako je uragan izgubio na jačini, pa se sada vodi samo kao tropska oluja, kiša i dalje pada i postoje problemi sa poplavama u Luizijani i Misisipiju.

„Nema hrane, nema vode“

Put do parohije Džeferson pokazuje kakvo je uništenje prouzrokovala Ida. Električni stubovi srušeni pored puta, oboreno drveće blokira put, a kablovi nebezbedno vise iznad glave. Stanovnici u gradu Bridž siti preko reke Misisipi preživeli su pravu traumu sa dolaskom oluje. Ida je udarila jače nego sa druge strane reke, a neki ljudi su se spremali da se spakuju i odu, prenosi Gardijan.

„Nismo bili spremni da ostanemo bez struje. Nemamo pojma koliko će dugo ovo trajati ili kako ćemo jesti“, rekla je Karen Braun, prisetivši se da je nakon uragana Katrina imala struju.

Porodica Braun ima zalihe hrane za sledeći dan, a bez generatora planiraju da sede na verandi, pod vlagom i da se mole za brzo rešenje.

Njihova komšinica Karen Plejsents nije imala planove za ovo što se dogodilo.

„Nemam hrane za kuvanje, nema vode“, rekla je. „Volela bih da sam otišla kao za Katrinu. Više nikada neću ostati“,dodala je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar