Prevrtao kuće, čupao drveće – Uragan Ida besni brzinom od 240 km na sat VIDEO

Video 30. avg. 202112:18 > 12:53
Podeli:

Uragan "Ida" stigao je do kopna kao ekstremno opasna oluja kategorije 4 u blizini luke Fušon na jugu američke savezne države Luizijane.

S olujom su stigli i jaki olujni vetrovi koji duvaju brzinom od 240 kilometara na sat, a ljudima koji nisu napustili grad savetovano je da nađu sklonište.

Uragan Ida predstavljaće veliki test za nove sisteme za odbranu od poplava izgrađene u Nju Orleansu posle uragana Katrina 2005. godine tokom koje je nastradalo 1.800 ljudi.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da se Ida „pretvara u veoma, veoma opasnu oluju“ i da je vlada spremna da pruži pomoć.

Više od milion domova u Luizijani je ostalo bez struje, a Bajden kaže da su potrebne nedelje da se zalihe energije obnove.

Predsednik je proglasio stanje katastrofe i naredio da se toj saveznoj državi uputi federalna pomoć za obnovu.

Tokom vikenda, uragan Ida je ojačao iznad toplih voda Meksičkog zaliva, a očekuje se da će u ponedeljak tokom dana skrenuti prema severoistoku.

Uragan bi mogao da poplavi dobar deo priobalnog područja Luizijane, čije se bolnice bore s porastom hospitalizacija obolelih od kovida 19.

Dok se stanovnici područja uz Meksički zaliv evakuišu, preduzeća se privremeno zatvaraju.

Guverner te južne američke savezne države Džon Bel Edvards upozorio je na „teške posledice“, dodavši da će to biti najjači uragan od 1850. godine.

 

Komentari

Vaš komentar