Foto: Sylvain Rostaing / Zuma Press / Profimedia; Iranian Supreme Leader'S Office/ / Shutterstock Editorial / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Houssam Shbaro / AFP / Profimedia

Nedavno je Izrael saopštio da je ubio vrhovnog vođu Hezbolaha, Hasana Nasralaha, nakon što su bombardovali četiri stambene zgrade u Libanu. Sada se ne zna ni da li je njegov potencijalni naslednik živ ili mrtav. Jasno je da Izrael ima razrađene strategije i planove koji su dogovoreni mnogo ranije.

U međuvremenu se šire informacije o tome na koji način izraelske snage pratile vođe Hezbolaha i Hamasa.

Praćenje vođa Hezbolaha

Nasralah je bio paranoičan u vezi sa svojim bezbednosnim aranžmanima i retko se pojavljivao u javnosti, a njegovo kretanje i lokacije na kojima se nalazio uvek su bile stroga tajna. Baš zbog toga je mnogima čudno kako je Izrael uspeo da prodre u srž organizacije Hezbolah i da sazna da će se Nasralah i drugi preživeli članovi Hezbolahovog već desetkovanog vođstva sastati na navodno tajnoj lokaciji.

Benjamin Netanjahu je morao da da dozvolu za napad iz Njujorka, gde je izraelski premijer održao ratoborni govor na Generalnoj skupštini UN. 

Prema nepotkrepljenom izveštaju francuskog lista Le Parisien, krtica koja je obavestila Izraelce da je Nasralah na putu ka bunkeru bio je Iranac. Ako je ova informacija tačna, mogla bi da izazove veliku dramu, s obzirom na to da je Iran glavni podržavalac Hezbolaha.

PROČITAJTE JOŠ:

Izveštaji o planiranju napada pokazuju da je Izrael neko vreme pratio lokaciju vođe Hezbolaha. Komandant 69. eskadrile F-15I koja je izvela napad, identifikovan u izraelskim medijima samo kao potpukovnik M, rekao je da se umešane vazduhoplovne posade spremaju za „nekoliko dana“ napada, a o nameravanoj meti obavešteni su samo nekoliko sati pre. 

Na snimku koji su u subotu objavile Izraelske odbrambene snage vidi se osam američkih aviona F-15I kako „poleću u napad iz vazdušne baze Hacerim“. Svaki avion bio je napunjen sa više projektila, ispod krila i pozadi. Stručnjaci su rekli da se čini da se radi o bombama BLU-109 američke proizvodnje od kojih je svaka bila teška otprilike tonu, klasi koju je Bajdenova administracija odlučila da uzme od Izraela zbog zabrinutosti zbog njihove upotrebe u gusto naseljenoj Gazi.

Oficir izraelskih vazduhoplovnih snaga rekao je da je tokom napada, nazvanog “Operacija Novi poredak”, upotrebljeno oko 100 metaka municije i da su bombe bačene „svake dve sekunde“.

Četiri stambene zgrade su pogođene, tri su potpuno uništene, a nakon napada su ostali samo tinjajući krateri, a još dve zgrade su oštećene u udaru. Prve procene na terenu sugerišu da je ubijeno možda 300 ljudi, iako je zvanični broj Libanaca 11 ubijenih i 108 ranjenih. Izrael je saopštio da je ubio više od 20 pripadnika Hezbolaha i da je napad opravdan jer je „Nasralah namerno izgradio centralni štab Hezbolaha ispod stambenih zgrada u Dahiji“.

Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Brigadni general Amičai Levin, komandant vazdušne baze Hacerim, u kojoj se nalazi 69. eskadrila, izneo je više detalja o planiranju. Prvi izazov, u onome što je hladno opisao kao „operacije eliminacije“, bila je preciznost; drugi, rekao je na brifingu, bio je da se osigura da meta „ne pobegne dok su avioni na putu ili je municija na putu do cilja“ — na primer,  da ne dobije neko upozorenje da su borbeni avioni u vazduhu i na putu ka njegovoj lokaciji. 

Zanimljivo je pitanje zašto je Nasralah smatrao potrebnim da se lično sretne sa drugim članovima Hezbolaha. Prošle su skoro dve nedelje otkako se rat Izraela protiv Hezbolaha intenzivirao eksplozijama sabotiranih pejdžera i voki-tokija koje je koristila militantna grupa, kako bi komunicirali među sobom, jer su smatrali da mobilni telefoni nisu dovoljno bezbedni i da izraelska vojska može da ih prati preko njih. Uz nepoverenje u sva elektronska sredstva, sastanak licem u lice je možda bio jedini način da se razgovara o eskalaciji napada. 

Bejrut Hezbolah Hasan Nasralah
Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

U svakom slučaju, sada je jasno da je Izrael razvijao orkestrirani plan u protekle dve nedelje da napadne i uništi Hezbolahovo vojno rukovodstvo, od napada na pejdžere, do nekoliko rundi vazdušnih udara, tokom kojih je preminuo i veliki broj libanskih civila. Procenjuje se da je oko milion ljudi raseljeno, kao i da ima nekoliko stotina ubijenih, što je cena koju Izrael smatra prihvatljivom jer nastoji da zaustavi napade Hezbolaha na severni Izrael i dozvoli 65.000 Izraelaca da se vrate kući iz pograničnog područja.

Metju Savil, vojni analitičar iz organizacije RUSI, rekao je da je Izrael verovatno „proveo godine stvarajući i održavajući sveobuhvatnu obaveštajnu sliku“ o Hezbolahu. 

Ovaj uspeh Izraela je rezultat odluke da poveća svoje obaveštajne resurse nakon rata 2006. godine, koji se nije završio pobedom jedne ili druge strane, ali je Hezbolah nastavio da se razvija i jača. Izrael je radio na jačanju svojih obaveštajnih kapaciteta, uključujući korišćenje naprednih sajber alata za presretanje komunikacije Hezbolaha i povećanje broja dronova i satelita iznad Libana radi kontinuiranog praćenja. Osim toga, izraelska Jedinica 8200 uspostavila je jače veze sa američkom Agencijom za nacionalnu bezbednost, što je olakšalo razmenu informacija o zajedničkim neprijateljima poput Irana i Hezbolaha. Izrael je iskoristio svoju blizinu Libanu za izvođenje tajnih operacija na terenu, a njegovi zvaničnici su pokazali odlučnost da izvrše rizične operacije koje su se razlikovale od tradicionalnih obaveštajnih agencija.

Izraelske snage ubile su još nekoliko lidera

Sa vestima da je Nabil Kaouk, još jedna velika figura militantne islamističke organizacije šiita, poginuo u vazdušnom napadu u Bejrutu, čini se da je posao eliminisanja najviših ešalona Hezbolahove vojne komandne strukture skoro završen. Kaouk, kao i mnogi od 19 ubijenih visokih zvaničnika Hezbolaha, pridružio se kao tinejdžer u najranijim godinama 41-godišnje istorije organizacije i nastavio da popunjava niz vojnih komandnih pozicija. Nedavno je Kaouk počeo da radi u više političkih uloga i često je putovao u Iran, gde je imao dobre odnose sa nekim od najviših zvaničnika u režimu. Ostali veterani Hezbolaha ubijeni poslednjih dana uključuju Ibrahima Akila, drugog člana osnivača vojnog krila organizacije. Veruje se da je Akil, koji je bio u ranim 60-im godinama, bio vršilac dužnosti komandanta Radvan [specijalnih snaga].

Fuad Šukr, koji je umro u julu, bio je umešan u masivne bombaške napade samoubice koje je 1983. pokrenula koalicija islamističkih šiitskih grupa koja je bila preteča Hezbolaha protiv američkih, francuskih i izraelskih ciljeva.

Izraelska „Gvozdena kupola“ presreće rakete Hezbolaha Foto: Tanjug/AP Photo/Baz Ratner, File

Još jedna žrtva izraelske kampanje bio je Ali Karaki, koji je bio odgovoran za vojne operacije duž sporne granice sa Izraelom. Analitičari kažu da je Karaki, koji je u svojoj dugoj militantnoj karijeri obavio niz tajnih međunarodnih uloga, pripreman za više rukovodstvo u Hezbolahu. Poginuo je zajedno sa Nasralahom u masovnom napadu izraelskih odbrambenih snaga na Bejrut u petak.

U ponedeljak ujutru Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) u Libanu saopštio je da su tri njegova člana ubijena u vazdušnom napadu na Bejrut u ranim jutarnjim satima.  Udar u blizini mosta Kola prvi je put da je u sadašnjem ratu pogođena lokacija unutar granica glavnog grada Libana. To je ujedno i prvi udar na centar Bejruta od rata 2006. Godine. Naoružana grupa je rekla da su ubijeni Mohamed Abed Al-Al, član njenog političkog biroa i šef vojno-sigurnosnog odeljenja, Imad Odeh, član njenog vojnog odeljenja i vojne komande u Libanu, i Abdul Rahman Abed Al-Al.

Safiedin živ ili mrtav?

Izvršno veće Hezbolaha izabralo je Hašema Safiedina (Hašem Safi Al Din), istaknutu ličnost u rukovodstvu militantne grupe iz Libana, za naslednika ubijenog Hasana Nasralaha na mestu generalnog sekretara, navode izori portala Al Arabia.

Hašem Safi Al Din, mogući novi lider Hezbolaha, Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Zamenik lidera Hezbolaha Naim Kasem je rekao da „u hijerarhiji imamo zamenike za sve komandante“, ali nije govorio o konkretnim imenima.

“Imamo druge alternative u slučaju da je vođa ubijen ili povređen. Odabraćemo generalnog sekretara za Hezbolah pre nego kasnije, u skladu sa mehanizmom koji je uveden za izbor novog generalnog sekretara. I sva radna mesta, sva slobodna mesta biće popunjena.”

Međutim, spekulisalo se da je prvi izbor Safiedin.

Ali, jedno veliko pitanje je da li je on uopšte sada živ.

Naime, kaže se da je Safiedin nedostupan od petka, piše Rojters.

Tri libanska bezbednosna izvora rekli su da spasioci ne mogu da priđu lokaciji u južnom predgrađu glavnog grada Libana, Bejruta, koja je bombardovana u petak jer su se nastavili izraelski vazdušni napadi.

Izvori su naveli da se sumnja da je Safiedin ubijen u napadu na južno predgrađe Libana u petak.

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći u petak u velikom vazdušnom napadu na Bejrut gađala štab obaveštajne službe Hezbolaha.

Njujork tajms i američki portal Aksios objavili su da je meta izraelskog napada na Bejrut bio upravo Safiedin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare