Vladika Joanikije Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da u Crnoj Gori nijedan kontinuitet nije toliko jasan kao kontinuitet Zetske episkopije, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske ustanovljene pre 800 godina, i da pravo na njegovo ustoličenje u Cetinjskom manastiru ne pripada samo njemu, nego celom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu.

„Ja sam 56. episkop i mitropolit ove Svetosavske mitropolije koja je ustanovljena pre 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru. Nijedan kontinuitet u Crnoj Gori nije toliko jasan kao ovaj, nijedno pravo nije toliko jasno i blistavo i neporecivo kao ovo. Pravo na ustoličenje u ovoj svetinji pripada ne samo meni, nego celom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu MPC“, rekao je Joanikije uoči ustoličenja 5. septembra.

Kako prenosi Svetigora pres, on je rekao da „ako neko osporava to pravo, a posebno oni koji se stalno pozivaju na državu kao zastupnici i čuvari države, neka pokušaju da to pravo ospore putem zakona i putem legitimnih institucija i procesa, koji se mogu tim povodom pokrenuti“.

On je istakao da želi, i Bogom zaklinje sve, da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori, i da je ustoličenje mitropolita u ovom slučaju isključivo verski čin i da mu ne treba pridavati nikakve političke oznake.

„U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, mi smo želeli da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne zapodeva svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju. I zbog toga smo prihvatili preporuke pametnih ljudi, dobronamernih, da ovaj skup bude isključivo verskoga karaktera, da ga smanjimo, ali da se nikako ne izgubi njegova suština“, rekao je Joanikije.

BONUS VIDEO: Marko Milačić o protestima na Cetinju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar