Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Wikimedia/Saint Petersburg Theological Academy

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, neće prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, saznaje Nova.rs od izvora u Patrijaršiji SPC.

Vučiću je iz Patrijaršije sugerisano da na Cetinje ne bi trebalo da ide kako njegovo prisustvo ne bi dodatno podgrejavalo situaciju oko ustoličenja mitropolita Joanikija i kako bi obred ustoličenja, koji će obaviti patrijarh Porfirije, zadržao isključivo verski karakter. Vučić je, kako saznajemo, razloge prihvatio bez protivljenja tom stavu.
Odluku da ne prisustvuje ustoličenju na Cetinju, u dogovoru sa mitropolitom Joanikijem doneo je ranije i premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić. Kako navode izvori našeg portala, svojim nedolaskom na Cetinje Krivokapić hoće da izbije iz ruku sve argumente Milu Đukanoviću i Veljoviću koji, zajedno sa svojim pristalicama, danima unazad dižu tenzije.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić Foto: BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/BOJANA CUPIC

Sagovornik našeg portala iz Mitropolije crnogorsko-primorske navodi da Krivokapić i mitropolit Joanikije usaglasili da premijer Crne Gore ovim gestom pokazuje vernicima da ne odvaja sebe od građana, te da apel Mitropolije i njenu odluku o načinu organizovanja ustoličenja na Cetinju treba poštovati kako bi bili osigurani mir i stabilnost.

„Mitropolija crnogorsko-primorska smatra razumnim to što premijer Krivokapić ne prisustvuje ustoličenju. Mi smo po prirodi stvari upućeni jedni na druge i žao nam je što neće biti tu. S druge strane, veoma smo svesni njegove državničke obaveze da bude premijer svih građana i da čuva stabilnost Crne Gore i da ne dozvoli da bilo šta baci senku na sveti čin ustoličenja mitropolita Joanikija“ navodi sagovornik našeg portala iz Mitropolije.

Istovremeno, iako znaju prave razloge neodlaska Krivokapića, kao i Vučića, mediji pod kontrolom režima u Srbiji otvorili su baražnu paljbu na premijera Crne Gore, etiketiravši ga kao izdajnika.

Portal Nova.rs se povodom najnovijih natpisa u prorežimskim medijima u Srbiji obratio predstavnicima Vlade Crne Gore, ali niko od njih nije želeo da komentariše reakcije iz Srbije.

Međutim, izvor Nova.rs upućen u događaje u vladajućoj koaliciji ističe da je ustoličenje mitropolita za Crnu Goru čin od velikog društvenog značaja, te da se taj događa još jednom koristi za političke obračune sa najvišim predstavnicima Vlade Crne Gore.

„Bratska Srbija sigurno zna da je za njenu stabilnost neophodno da i Crna Gora bude stabilna. Zato nam i nije jasno zašto se podižu tenzije. Premijera Crne Gore u većini medija u Srbiji već duže vreme svesno i potpuno suludo etiketiraju kao izdajnika, ali svi znamo ko to i zbog čega radi kao što nam je jasno da to rade iz lične slabosti. Premijer Krivokapić je zbog mira u državi teška srca odlučio da ne ide na Cetinje i tu odluku je doneo u dogovoru sa mitropolitom Joanikijem. Naslovne strane brojnih dnevnih novina u Srbiji i pojedinih emisija na televizijama sa nacionalnom frekfencijom već danima prizivaju nekakvo krvoproliće u Crnoj Gori i na taj način ozbiljno pomažu i doprinose namerama bivšeg režima da destabilizuju Crnu Goru“, upozorava naš sagovornik.

Ustoličenje novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija održaće se 5. septembra u Cetinjskom manastiru. Na molbu Mitropolije crnogorsko-primorske ceremoniji neće prisustvovati vernici, među njima i premijer Crne Gore, ali i sve izvesnije – predsednik Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar