Aleksandar Kašćelan Foto:Prijestonica Cetinje

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan ne odustaje od poziva mitropolitu Joanikiju da odustane od ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

Pročitajte još:

„Pozvam i mitropolita Joanikija da, kao duhovnik, pozove vernike na smirivanje tenzija i da, uzimajući u obzir celokupnu situaciju, čin ustoličenja organizuje van Cetinja“, saopšteno je crnogorske prestonice.

„Izazovna vremena traže mudre odluke i kompromise radi opšteg dobra. Taj čin bi, po mom sudu, bio znak da kao društvo i pojednici napredujemo ka istinskoj zajednici građana u kojoj se uvažavaju i poštuju različitosti“, rekao je Kašćelan na cetinjskoj skupštini.

Kašćelan je u parlamentarnoj raspravi na vanrednoj sednici sazvanoj povodom ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, rekao da je ta ceremonija „značajno političko-religijsko pitanje koje je dodatno polarizovalo crnogorsko društvo i znatno podiglo verske i nacionalne tenzije, preteći da ugrozi javni red i mir, i ukupnu bezbednost“.

Ponovio je stavove lokalne uprave o mogućim, kako je naveo, posledicama najavljenog ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru i dodao da je se oseća dužnim, zbog ukupne situacije koja u bezbednosnom smislu nije na zadovoljavajućem nivou, da još jednom upozori da je najvažniji prioritet očuvanje mira i stabilnosti uz poštovanje prava i sloboda svih građana.

„Javne vlasti moraju da obezbede doslednu primenu Ustavom garantovanih prava i sloboda u skladu sa načelima demokratije i sekularnog uređenja države“, kazao je Kašćelan u cetinjskom parlamentu.

On je u obraćanju rekao i da se primat daje jednoj verskoj zajednici, a ustoličenju verskog poglavara nivo događaja od državnog značaja u, kako je naveo, sekularnoj i građanskoj državi, članici NATO-a i kandidatu za članstvo u EU.

S druge strane, kazao je, građanima koji drugačije misle pripisuju se neprimereni kvalifikativi i direktno krše Ustavom i međunarodnim aktima garantovana prava i slobode.

„Na delu je, dakle, makar verbalno, otvorena diskriminacija, koja činom hirotonije u Cetinjskom manastiru – simbolu crnogorske državnosti i osobenosti, dobija i politički karakter, a sve zbog uloge crkve Srbije na poslednjim parlamentarnim izborima“, rekao je, između ostalog, Kašćelan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar