Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Zvaničnici ruskog Istražnog komiteta rekli su majci opoziocionog političara Alekseja Navaljnog da uzrok smrti njenog sina još uvek "nije utvrđen" i da njegovo telo neće biti predato porodici sve dok ne bude podvrgnuto "hemijskom pregledu". Saradnici preminulog političara strahuju da će to odlaganje omogućiti vlastima da izbrišu vredne dokaze o pravom uzroku smrti Navaljnog, što će otežati pronalaženje onih koji su odgovorni za njegovu smrt. Pre četiri godine, kada je Navaljni otrovan hemijskim nervnim agensom novičokom, tim koji je predvodio istraživački novinar Hristo Grozev identifikovao je agente FSB-a koji stoje iza napada. Sada, Grozev ima novu misiju.

Početkom 2021. godine, kada se Aleksej Navaljni spremao za povratak u Rusiju samo pet meseci nakon trovanja Novičokom, Hristo Grozev je pitao Navaljnijevu suprugu Juliju da li shvata da će njenog muža uhapsiti čim njegov avion bude sleteo u Moskvu.

„Kao odgovor, samo se nasmešila (Julija) i rekla: ‘Hristo, ne budi naivan. Neće ga samo uhapsiti. Držaće ga godinama u komorama za mučenje, a možda će ga i ubiti“, prepričao je Grozev njene reči za Meduzu.

Julija Navaljna Foto:Tanjug/Yves Herman, Pool Photo via AP

Prošlog petka, kada je objavljena smrt Navaljnog, i Grozev i Julija Navaljna su bili na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Ubrzo nakon što je saznala vesti, Julija je izašla pred javnost i obećala da će, ako su navodi o muževljevoj smrti tačni, Putinov režim „biti izveden pred lice pravde“ i da će taj dan uskoro doći.

„Kada sam čuo Juliju da govori, shvatio sam da Rusija ima šansu da ne padne u očaj“, napomenuo je Grozev.

„Novi talas represije i ubistava“

Grozev je Alekseja Navaljnog upoznao nakon trovanja 2020. „Upravo sam mu napisao na Tviteru: ‘Aleksej, mislim da sam pronašao ljude koji su pokušali da te ubiju. Za dva dana je trebalo da ga posetimo u Nemačkoj, gde se oporavljao od trovanja“, kazao je novinar.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Da je Navaljni doživeo kraj ruskog rata protiv Ukrajine, Grozev veruje da bi njegova politička karijera mogla da bude uspešna. „Žena jednog od mojih izvora, ruskog bezbednosnog zvaničnika, gledala je dokumentarac Navaljni i rekla svom mužu: ‘Nisam imala pojma da je ovakav! Ako se kandiduje za predsednika, imaće moj glas'“, rekao je Grozev i dodao da je očekivao da će Navaljni krenuti putem bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele.

Iako ga je Julija Navaljna nazvala naivnim, Grozev je itekako upućen u politiku svoje države, a glasine koje je čuo od svojih kontakata nakon smrti Navaljnog čine ga pesimističnim po pitanju budućnosti Rusije.

Foto: Privatna arhiva

„Već sam dobio upozorenja od svojih izvora da bi u Rusiji moglo doći do potpuno novog talasa represije i ubistava… da Putin ima ‘specijalne planove’ za ruske opozicione lidere“, rekao je novinar za Meduzu. Ako su ovi izveštaji tačni, primetio je on, opozicionari u zatvoru kao što su Ilja Jašin i Vladimir Kara-Murza biće prvi na Putinovoj listi.

„Postoji samo jedna mogućnost koju sam potpuno isključio: da je smrt Navaljnog bila iznenađenje za ruske vlasti. Ne verujem da su ga nepažnjom doveli u to stanje. To je nemoguće. FSB je razumeo koliko je Navaljni važan za budućnost Rusije, kakva god ona bila. Aleksej bi bio dragoceno sredstvo za buduće pregovore ili za razmenu zatvorenika. Nikada ga ne bi tek tako ‘izgubili'“, kaže Grozev.

„Tipičan simptom“ trovanja

Grozev je već počeo da razmišlja na koji način bi mogao da istraži okolnosti njegove smrti. Rekao je da će suočavanje sa ruskom zatvorskom birokratijom biti izazov, ali bi zapravo olakšavajuća činjenica mogla biti to što je Navaljni umro u udaljenom arktičkom selu.

Aleksej Navaljni Foto:Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

„Ne samo zato što će biti podataka o naplati i letovima, već zato što će biti svedoka. Jedna stvar je kada takve ljude tražite u velikom gradu, a sasvim druga kada vozilo FSB-a prolazi kroz malo selo. To se vidi sa svakog prozora“, rekao je on.

U nedelju, dva dana nakon smrti Navaljnog, Novaja gazeta je objavila da je njegovo telo bilo u mrtvačnici u gradu Salehardu, glavnom gradu regiona u kojem je umro i da ima modrice koje sugerišu na to da je bio fizički sputavan dok se grčio.

Prema Grozevu, konvulzije su „tipičan simptom“ trovanja visokim dozama organofosfata, nervnih agenasa koji su strogo zabranjeni Konvencijom Ujedinjenih nacija o hemijskom oružju, čija je Rusija članica.

Julija Navaljna Foto:Tanjug/Yves Herman, Pool Photo via AP

„Koliko god čudno zvučalo, zadatak eliminacije Alekseja u zatvorskoj koloniji mogao je da bude dodeljen istom timu (agenata FSB-a) i moguće je da u našoj istrazi nećemo otkriti nove počinioce, već da su to isti oni koji su ga (Navaljnog) otrovali 2020. Sasvim je moguće da im je rečeno: ‘Hajde, momci, vreme je da završimo posao’. Zašto rizikovati nove ljude“, rekao je Grozev za Meduzu.

Prema Grozevu, FSB je „kaznila“ otkrivene agente koji nisu uspeli da ubiju Navaljnog 2020. godine i dobro ih sakrila, uključujući promenu brojeva telefona i bliske kontakte.

Pročitajte još...

Već nekoliko dana nakon smrti Navaljnog i dalje se ne zna kada ruske vlasti planiraju da predaju njegovo telo porodici i da li to uopšte planiraju. Grozev kaže da će čim bude objavljen obdukcijski nalaz, zajedno sa svojim kolegama proveriti umešanost agenata Kriminalističkog instituta FSB, koji nadgleda tim koji je otrovao Navaljnog.

„Ako oni nadgledaju postupak (obdukcije), biće očigledno da su upravo oni to (ubistvo) izvršili i da trenutno pokušavaju da učine sve da nijedan dokaz ne ostane na telu“, smatra novinar.

U video obraćanju, Julija Navaljna je rekla da tačno zna „zašto je Putin ubio Alekseja“ i da obećava da će te informacije otkriti u bliskoj budućnosti. Upitan da li zna na šta je mislila, Grozev je rekao da zna, ali da će joj dozvoliti da to otkrije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar