Foto:TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da RS ima pravo na samoopredeljenje i da ona neće biti u BiH ako se BIH ne vrati "slovu Dejtona".

„Ako je moguće vratite nas na slovo Dejtona, a ako nije moguće, mi nećemo da živimo u ovoj zemlji. Mi imamo pravo na samoopredeljenje. Јedini način da očuvamo dejtonsku poziciju Republike Srpske je samostalna RS“, rekao je Dodik na Međunarodnoj konferenciji „Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma“, piše N1.

On je istakao da „ne prihvata unitarnu i centralizovanu BiH i ne želi da ispunjava zapadne želje“.

Milorad Dodik Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Navodeći da je najviše rukovodstvo RS pod sankcijama SAD, Dodik je ocenio da SAD žele da time silom promene ponašanje zvaničnika RS.

„Unitarizacija BiH dovodi do raseljavanja Srba sa ovih prostora. A znamo da su Hrvati u BiH nacionalna manjina. Znači: razvaljuje se Dejton“, ocenio je on.

Kazao je da deo Zapada koji ima predstavnike u BiH, smatra da je Dejtonski sporazum „prelazni sporazum“, a da se Srbima u BiH nameće da promene i svoj identitet i jezik.

Milorad Dodik Foto:TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

„S druge strane su naši protivnici koji se zovu bosanski muslimani“, rekao je Dodik i izneo da smatra da „priča o unitarnoj BiH ima pozadinu u administraciji SAD, Velike Britanije i briselskoj strukturi“.

Ponovi je da RS smatra da visoki predstavnik Kristijan Šmit nije legalno izabran u Savetu bezbednosti UN.

Pročitajte još...

Rekao je i da je Evropa u krizi i da „nema lidere, resurse, naftu, plin i da izgubila je konkurentnost“, te i da ;“RS ne može prihvatiti podanički pristup Evrope u odnosu na Ameriku“.

Po njegovim rečima, „guši se svaki pokušaj da se RS pokaže da je uspešna“, a EU finansijama uslovljava rukovodstvo RS da promeni retoriku.

Podsetio je da RS nije dozvolila da BiH uvede sankcije Rusiji jer ;“zašto misle da ćemo uvesti sankcije Rusiji i izgubiti istorijskog prijatelja, a mi ćemo oslabiti? Zato nismo uveli sankcije i zato se nadam da će evropski izbori koji dolaze, dati snagu strankama alternative. Evropska unija se mora redefinisati“, zaključio je Dodik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar