Milorad Dodik Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Predsednik Republike Srpske stigao je u Sud Bosne i Hercegovine gde će se danas održati ročište povodom optužnice koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita. Uz njega, optužen je i vršilac dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloš Lukić.

Kako je ranije za Klix.ba potvrdio Dodikov advokat Goran Bubić, u Dodikovoj pratnji u svojstvu pravnog savetnika bio je i advokat Ante Nobilo, ali i još tri člana pravnog tima koji će suđenje posmatrati iz prostora namenjenog javnosti. Dodik je danas, za razliku od prošlog puta kada je ušao na sporedni ulaz, danas ipak koristio glavni ulaz.

Miloš Lukić Foto: Youtube

Ranije danas su se pred zgradom Suda BiH okupili brojne Dodikove pristalice. Između ostalih tu su delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, veterani i starešine Vojske RS.

Uz njih, tu su i brojni zvaničnici iz RS uključujući poslanicu Sanju Vulić, članicu Predsedništva BiH Željku Cvijanović kao i premijera RS-a Radovana Viškovića.

Podsećamo, optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) Kristijana Šmita. Dodik tvrdi da je proces „montiran“, a na izjašnjavanju o krivici koja je bila u oktobru, Dodik je rekao da „ne razume optužnicu“.

Pročitajte još...

Sledeće ročište trebalo je da bude održano 22. novembra, ali odloženo je zbog „Dodikovih službenih obaveza“, a radilo se o putu u Mađarsku na sastanak s premijerom te zemlje Viktorom Orbanom.

Za ovo krivično delo predviđena je kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla da bude izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smeo da ponovi krivično delo za koje se sada tereti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar