Ivan Šuško, Vladimir Saldo Foto: Twitter/NEXTA, Wikipedia Ona2011, EPA-EFE/STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE, Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

U poslednje vreme sve je više ubistava na teritoriji Ukrajine koju je okupirala Rusija, a u kojima ginu nekadašnji zvaničnici i političari Ukrajine, koji su nakon invazije u februaru prešli na stranu Rusije. Iako se veruje da bi ta ubistva mogla da budu politički motivisana, a Rusija već krivi Kijev, smatra se da bi ovi događaji mogli da budu i rezultat lokalnih obračana i borbi za moć.

Aleksej Kovaljov je u nedelju ubijen iz vatrenog oružja u svojoj kući u ukrajinskom gradu Hola Pristanj koji je okupirala Rusija. U blizini je ležela njegova devojka, koja je navodno bila teška povređena sa ubodnim ranama na vratu. Pre napada Rusije na Ukrajinu u februaru, Kovaljov je bio poslanik u ukrajinskom parlamentu i član stranke Sluga naroda Vladimira Zelenskog ali nakon što je veći deo južne Hersonske oblasti pao u ruske ruke, on je promenio stranu.

Postavljen je za zamenika šefa administracije koju je Moskva postavila u Hersonu. Kovaljov je kako se sumnja ubijen zbog saradnje sa Rusijom.

Tempo ovakvih ubistava na okupiranim teritorijama u Ukrajini porastao je poslednjih nedelja, jer Kremlj nastoji da ubrza političku integraciju okupirane Ukrajine u Rusiju, a Kijev napreduje sa svojom kontraofanzivom da povrati zemljište oko strateškog grada Hersona, prenosi Moskou tajms.

Podatak volonterskog projekta VorTranslejted koji je potvrdio Moskov tajms, pokazuje da se prošlog meseca dogodilo deset ovakvih pokušaja ubistava, u odnosu na tri u julu. Ukupno je bilo najmanje 19 atentata u oblastima Ukrajine koje su sada pod ruskom kontrolom.

Iako mnogi pretpostavljaju da se radi o političkim ubistvima, koje je naredio Kijev da bi odvratio saradnike i potkopao planove za političku integraciju Moskve, stručnjaci kažu da bi neka od njih mogla biti deo lokalnih borbi za vlast ili poslovnih sporova.

Vladimir Saldo Foto: Wikipedia Ona2011

Uprkos redovnim izveštajima ruskih medija o planovima Kremlja za referendume o pridruživanju Rusiji u okupiranoj Ukrajini, još uvek nije utvrđen konkretan raspored za ovakva glasanja.

Kao političar, Kovaljov je bio blisko uključen u poljoprivredne poslove po kojima je južna Ukrajina poznata, navodno je igrao ključnu ulogu u organizovanju isporuka ukrajinskog žita u Rusiju nakon invazije.

Možda najpoznatiji pokušaj atentata do sada desio se početkom avgusta kada je navodno otrovan šef Hersonske oblasti Vladimir Saldo, šef Kovaljova. Saldo (66) bivši gradonačelnik Hersona i lokalni biznismen, prebačen je u moskovsku bolnicu nakon što je navodno pojeo obrok koji je pripremio novi kuvar. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je možda progutao nervni agens.

Ivan Šuško Foto: Twitter/NEXTA

Uprkos izveštajima da je Saldovo zdravlje poboljšano, od trenutka trovanja nije viđen u javnosti. Dan nakon što je Saldo otrovan, drugi zvaničnnik iz Hersona, Vitalij Gura ubijen je ispred kuće.

I dok je Ukrajina pojačala pripreme za ofanzivu u blizini Hersona, zamenik šefa unutrašnje politike za oblast Herson, Igor Telegin koji je imenovan od strane Moskve, preživeo je kada je eksploziv na daljinsko upravljanje eksplodirao pored puta.

PROČITAJTE JOŠ:

U okupiranoj oblasti Zaporožje prošl nedelje poginuo je službenik saobraćajne policije Aleksandar Kolesnikov. On je prvobitno bi povređen u eksploziji u gradu Berdjansku. Ivan Suško, šef grada Mihajlovke poginuo je u eksploziji automobila bombe.

Oleg Šostak koji je povezivan sa partijom Jedinstvena Ruisja teško je povređen u napadu u Melitopolju ranije ovog meseca. Jevjenij Junakov, šef malog grada u oblasti Harkov na severoistoku Ukrajine, ubijen je u eksploziji automobila bombe prošlog meseca.

Dok su lokalne vlasti koje je postavila Rusija, uglavnom krivile Ukrajinu za ova ubistva, Kijev nije potvrdio niti negirao umešanost u zločine. Gradonačelnik Melitopolja u egzilu Ivan Federov, rekao je ranije ovog meseca da će Ukrajinci koji rade sa Moskvom „snositi odgovornost“ i da je „počeo lov na saradnike koji se pripremaju za pseudoreferendum“.

Ukrajinski istražitelji su rekli da je oko 1.150 ljudi širom zemlje trenutno pod istragom zbog saradnje ili izdaje sa Rusijom.

BONUS VIDEO: Vladimir Putin se uporedio sa Petrom Velikim

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar