kombo nuklearni bombarderi
kombo nuklearni bombarderi

Usled sve glasnijih pretnji nuklearnim oružjem, ruski predsenik Vladimir Putim povećao je broj strateških nuklearnih bombardera, koji su sada stacionirani u vazdušnoj bazi Olenija, koja se nalazi na severu zemlje, pokazuju najnoviji satelitski snimci.

U toj bazi, koja se nalazi 120 kilometara južno od Murmanska, trenutno se nalazi sedam supersoničnih bombardera Tupoljev Tu-160s i četiri Tupoljev Tu-95.

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Poređenja radi u ovoj bazi početkom avgusta nije bilo bombardera, a već krajem meseca su se u njoj pojavila četiri bombardera.

Prvi je o naglom povećanju broja bombardera izvestio Jerusalim Post koji je pre dve nedelje objavio da ih je u bazi sedam. Konkretno, radilo se o Tupoljevima TU-160s i TU-95s. Ono što zabrinjava vojne analitičare jeste to što do ovog povećanja dolazi nakon ukrajinskog napada na skladište municije, koje se nalazilo u fabrici šećera u Belgorodskoj oblasti u Rusiji.

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Uz to, bombarderi su se inače nalazili u vazdušnoj bazi Engels koja je od Moskve udaljena 724 kilometra jugoistočno.

Sada se nalaze 185 kilometara od rusko-norveške granice, odnosno granice Rusije i članice NATO-a.

Foto: ImageSat Intl.

Pored nuklearnih projektila, spomenuti bombarderi mogu da ispaljuju i uobičajeno oružje.

U bazi se nalaze i krstareće rakete Kh-101. Te rakete mogu da nose i nuklearne bojeve glave. Taktički gledano, Rusija bi rakete iz te baze mogla da ispali direktno na Ukrajinu.

Pročitajte još:

Kada je reč o Tupoljevima Tu-160, koji su u narodu poznati kao „beli labudovi“, Moskva ih koristi još od vremena Sovjetskog Saveza. Radi se o najvećem vojnom avionu koji može da ostvari veću brzinu od Mač 2. Zaključno s 2022. godinom, „beli labud“ je najveći i najteži borbeni avion na svetu, a ujedno i najbrži bombarder.

Tupoljeva Tu-160 Rusija prema poslednjem ažuriranju iz 2016. ima ukupno šest, pa je jasno da bi njihova upotreba mogla da dovede do katastrofalnih posledica.

BONUS VIDEO Ispovest građana Hersona o okupaciji i borbama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare