Foto: SplashdownDirect / Shutterstock Editorial / Profimedia

Britanski par Dženet Moris i Stiven Bajdvel pripremali su se da pobegnu na splavu za spasavanje, nakon što je jato orki počelo da juri i udara u njihovu jahtu.

Moris i Bajdvel, koji su poreklom iz Kembridža, učestvovali su na kursu jedrenja kod obala Maroka kada su primetili jato orki, preneo je britanski list „Tajms“.

Njih dvoje, koji su kvalifikovani za upravljanje jedrilicama, bili su na kursu, kada su orke, poznate kao kitovi ubice, počeli da udaraju u njihovu jahtu, u poteri koja je trajala sat vremena.

Moris (58), koja radi kao poslovni konsultant, rekla je da su u početku bili zapanjeni prizorom, ali su postali sve zabrinutiji kada je jato orki napalo jahtu.

„Nisam mogla da verujem kada sam ih videla. To je izuzetno retko. Sedeli smo kao glinene patke. Bili smo neverovatno mirni, ali smo u sebi mislili: ‘O bože'“, kazala je ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Par je spavao pre nego što je preuzeo noćnu stražu kada su se probudili od zvuka udaranja o trup i članova posade koji su vikali: „Orke! Orke!”

„Uzeli smo naše dragocenosti i naše pasoše i razgovarali o pripremanju splava za spasavanje. Zaista nije pomoglo ni to što su uslovi bili loši pre dolaska orka. Jahta se mnogo ljuljala“, navela je Moris.

Incident se dogodio 2. maja 11 kilometara od lučkog grada Tangera, na severu Maroka.

Gibraltarski moreuz, koji razdvaja Evropu i Afriku, često se naziva „dolinom orki“ zbog broja kitova ubica koji se tamo mogu videti.

Od 2020. godine bilo je više od stotinu interakcija orki sa brodovima duž tog moreuza.

BONUS VIDEO: Žena ronilac pliva okružena jatom od dvadesetak ajkula i raža

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar