Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Donald Tramp je znao da pristalice imaju oružje kada ih je pozvao da upadnu u Kapitol kako bi poništili izborni rezultat, kazala je bivša pomoćnica Bele kuće, prenosi BBC.

Ona je svedočila pred komitetom koji je istraživao nerede od 6. januara, te istakla da su Tramp i njegovi najviši službenici znali za potencijal nasilja.

Foto: EPA-EFE/Andrew Harnik / POOL

I prkos tome, planirani miting je održan.

Tramp je takođe zahtevao da se i sam pridruži maršu na Kapitol, rekla je ona.

U nizu javnih saslušanja, komitet od 6. januara je pokušao da direktno poveže bivšeg predsednika sa naporima da se spreči Kongres da potvrdi rezultate izbora 2020.

Kapitol, Vašington, Tramp
Foto: REUTERS/Leah Millis/File Photo

Do sada je kongresnom panelu nedostajao ključni deo slagalice – svedočenje nekoga ko bi mogao da ponudi iz prve ruke prikaz situacije u Beloj kući u satima pre napada.

Ali na svom šestom saslušanju – na brzinu najavljenom uz ono što je komitet rekao da je otkrivanje novih dokaza – Kesidi Hačinson popunila je praznine.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kao glavni savetnik Trampovog šefa kabineta Marka Medouza, Hačinson je sedela blizu Ovalne kancelarije, svakodnevno je razgovarala sa Medouzom i bila je glavna veza Zapadnog krila sa Kapitol Hilom.

Ona je ispričala da je nekoliko najviših zvaničnika više puta upozoravalo da bi Trampov miting 6. januara mogao da izmakne kontroli.

***

BONSU VIDEO: Tramp čita imena dece poginule u pucnjavi u Americi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar