Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Velika Britanija već šest nedelja zaredom beleži veću stopu smrtnosti nego što je prosek u ovo doba godine. To nije zbog koronavirusa, nego zbog drugih oboljenja, prenosi Dejli Telegraf. Stručnjaci kažu da je godinu dana drugačijeg rada u zdravstvu zbog pandemije došlo na naplatu.

PROČTAJTE JOŠ:

U toku nedelje koja se završila 13. avgusta ove godine, u Velsu i Engleskoj evidentirana su 10.372 smrtna slučaja što je za 14 odsto više od proseka u pet godina, navodi Kancelarija za nacionalnu statistiku. Iako u većem broju umrlih ima i udela koronavirusa, ipak najviše prednjače druge bolesti.

Zbog toga što je ceo zdravstveni sistem već skoro dve godine fokusiran na lečenje i zbrinjavanje obolelih od korone, došlo je do porasta broja – srčanih oboljenja, dijabetesa, ciroze… Mnoge operacije su otkazane prošle godine, pacijenti nisu adekvatno lečene, pa je sve došlo na naplatu i to nažalost sa smrtnim ishodom.

Profesor Karl Henegan, direktor Centra za medicinu baziranu na dokazima pri Univerzitetu Oksford, rekao je da bi Britanci trebalo da se zabrinu. Takođe je istakao da bi trebala da bude pokrenuta istraga o uzrocima ove visoke stope preminulih, prenosi Dejli Telegraf.

Povećana stopa smrtnosti nije bila ovako velika od 19. februara, kada su registrovana 2.182 smrtna slučaja više od proseka, štoje čak 18,8 odsto više. I u ovom slučaju nisu sve smrti povezane sa pandemijom koronavirusa.

britanija škotska
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Kevin Mekonvej, profesor primenjene statistike na Otvorenom univerzitetu naglašava da je nemoguće da se celokupan višak smrti pripiše koronavirusu.

„Nije moguće reći šta zapravo uzrokuje ove prevelike smrti. Prethodnih nedelja je očigledno d apostoji izrazit i brz efekat veoma toplog vremena sredinom jula, ali vreme od tada nije bilo posebno vruće“, rekao je on.

Raspravljajući o brojkama na društvenim mrežama, Kler Grifits, statističarka na PHE izjavila je: „Kada grip cirkuliše, vidite povećani mortalitet od kardiovaskularnih bolesti, možda je isto i sa koronavirusom“.

Zdravstveni stručnjaci dodatno su uključeni u istražanje raznovrsnosti dodatnih smrtnih slučajeva u privatnim stanovima i kućama u Engeskoj i Velsu, koji su porasli od početka pandemije. Do sada ih je bilo ko 67.000, a od aprila 2020. godine svake nedelje se obara petogodišnji prosek (od 2015. do 2019. godine).

U toku pandemije od maja 2020. godine do maja 2021. su ljudi umirali kod kuće od Parkinsonove bolesti, demencije i Alchajmerove bolesti i tu je zabeleženo povećanje od 60 dosto. Stopa smrtnosti od karcinoma je skočila za više od 40 odsto.

BONUS VIDEO Lambda soj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram