Foto: EPA-EFE/YFC CHINA OUT

Posle nešto više od godinu dana istraživanja američki obaveštajci došli su do velike količine genetskih podataka iz Vuhana koji bi mogli da razreše misteriju nastanka koronavirusa. Oni trenutno rade na njihovom dešifrovanju, pa bi uskoro moglo da postane poznato ko je odgovoran za ovu pošast.

Pročitajte još:

Kako CNN saznaje, oni su genetske podatke dobili iz uzoraka virusa koje su proučavali u laboratoriju u Vuhanu. Brojni američki zvaničnici veruju da je virus krenuo baš iz te labaratorije.

Do podataka došli hakovanjem?

Iako još uvek nije poznato kako su obaveštajci do ovih podataka došli, veruje se da su se poslužili hakovanjem, jer su sve baze podataka  spojene na servere bazirane na klaud tehnologiji.

Zašto još nisu dešifrovali podatke?

Iako su uspeli da dođu do podataka, oni još uvek ne znače ništa, jer pre svega neko mora da procesuira toliku količinu informacija. Zbog toga će oni pomoć zatražiti od računarske nacionalne laboratorije Odeljenja za energiju, koja objedinjuje 17 elitnih američkih istraživačkih institucija.

Kada se sve informacije obrade, neko će morati i da ih porotumači , a pošto su dokumanta pisana mandarinskim jezikom, koji je podvrsta kineskog, neće im biti dovoljni samo naučinici koji su dovoljno vešti da interpretiraju kompleksne podatke o sekvenciranju genetskog materijala virusa, već će oni morati i da poznaju prirodu ovog jezika i da ga prirede na pravi način, kako ne bi došlo do pogrešnih zaključaka.

Masovno testiranje u Vuhanu
Masovno testiranje u Vuhanu Foto:Tanjug/Chinatopix via AP

„Naravno da postoje naučnici koji imaju dovoljno znanja i veština. Ali oni koji uz to govore i mandarinski? To je jako malo ljudi. Vidite kako ovo vrlo brzo postaje teško“, rekao je CNN-u izvor upućen u napore američkih obaveštajaca.

Oni imaju svega 90 dana da otkriju poreklo koronavirusa i odgovore na ključno pitanja: kako je virus prešao sa životinje na čoveka.

Kinezi nisu hteli da daju podatke SZO

Istražitelji povezani s američkim vlastima, ali i oni koji nisu, dugo su tražili genetske podatke sadržane u 22.000 uzoraka virusa koje su Kinezi proučavali u laboratoriji u Vuhanu. Kineske vlasti su podatke o poreklu virusa uklonili s interneta 2019. godine, pri samom izbijanja pandemije, i odbile da ih predaju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Sada, dve godine kasnije, svet je na pragu toga da sazna istinu, neki izvori upoznati s istragom tvrde da pregled genetskih podataka iz Kine neće biti dovoljan kako bi se definitivno dokazalo da je koronavirus krenuo iz laboratorija u Vuhanu, odnosno da na njegovo širenje niko nije uticao.

Foto:EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Po mišljenju izvora CNN-a, to će biti najkritičniji deo slagalice,  na koji je fokusirana administracija predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena.

„Najvažniji tehnički podaci u ovom kontekstu su informacije o genetskom sekvenciranju i kontekstualne informacije o poreklu uzoraka, odnosno vreme i kontekst u kojem su uzeti. S tim informacijama mogli bismo da imamo jasniji uvid u poreklo i SARS-a i koronavirusa“, rekao je CNN-u izvor.

Neki veruju da je sve išlo prirodnim putem

Mišljenje visoki američkih činovnika još uvek nije usaglašeno, naime oni su još uvek podeljeni između dve teorije o poreklu korone, pri čemu je  moguća i kombinacija ovih teorija.

CNN je prošlog meseca pisao o tome da je deo Bajdenove administracije, koja nadgleda istragu o poreklu korone, izjavio kako veruje da je teorija o virusu koji se slučajno proširio iz laboratorija u Vuhanu jednako verojatna kao teorija da se virus pojavio u prirodi.

BONUS VIDEO: Korona u Dalmaciji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare