Foto:TANJUG/ FOTO HINA / EDVARD SUSAK

Grupa izraelskih antivaksera podnela je Međunarodnom krivičom sudu (MKS) tužbu protiv Vlade Izraela, tvrdeći da vakcinisanje i politiku ohrabrivanja vakcinisanja u toj zemlji smatraju "zločinom protiv čovečnosti" na osnovu Nirnberškog kodeksa.

Pročitajte još:

„Namera nam je da vam detaljno predstavimo kako ove godine u Izraelu, Vlada sa svojim ministrima, članovima parlamenta, gradonačelnicima i drugim značajnim faktorima krši Nirnberški kodeks nesumnjivo, ekstremno, nezakonito u mnogim aspektima“, navela je grupa Ljudi istine u tužbi.

Ona navodi da Izraelci nisu obavešteni da su deo onoga što je nazvala „medicinskim eksperimentom“ i da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu potpisao sporazum sa farmaceutskom kompanijom Fajzer da nabavi velike količine vakcine ako se Izraelci koriste za eksperiment.

U tužbi takođe piše da država nije predstavila alternative za lečenje od koronavirusa i da je sakrila informacije o vakcinama.

Direktor Fajzera Albert Burla je nedavno označio Izrael svetskom laboratorijom zbog stope vakcinacija koja obezbeđuje podatke o efektima po zdravlje i ekonomiju.

Pročitajte i:

Članovi Helsinškog komiteta su izrazili zabrinutost da bi sporazum sa Fajzerom mogao da naruši pravo o privatnosti ako se informacije o efikasnosti vakcine dele sa kompanijom.

Izraelska grupa uz to navodi da su „mnogi umrli, oboleli i teško oštećeni vakcinom“, te da je Ministarstvo zdravlja otvoreno priznalo da je 41 odsto pripadnika policije, vojske, zaposlenih u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama pretrpelo teške posledice.

Izraelski mediji navode da nije jasno kada i gde je ministarstvo to objavilo, te da je navelo da je samo 0,25 odsto Izraelaca koji su imunizovani imalo sporedne efekte i da je većina bila lakša i privremena, uključujući slabost, glavobolje, mučninu, bol u mišićima, zglobovima i temperaturu.

U međuvremenu je zaključeno da je vakcina 97 odsto efikasna protiv ozbiljnih slučajeva oboljenja i 94 odsto protiv asimptomatskih infekcija.

Kako su pokazala istraživanja 44 puta je verovatnije da će nevakacinisani razviti simptomatsku bolest.

U tužbi se takođe tvrdi da kompanije prete da će sprečiti nevakcinisane da dolaze na posao, dobiju određene usluge i ulaze na određena mesta što je protivno Nirnberškom kodeksu, te da je politika vakcinacija protivna i zakonima Izraela.

Zato je MKS u Hagu pozvan da zaustavi vakcinaciju u Izraelu i podsticanje Izraelaca da prime vakcinu.

Nirnebrški kodeks je objavljen 1947. u presudi američkog vojnog tribunala protiv nacističkih lekara i donosi smernice o medicinskim eksperimentima, uključujući saglasnost i potrebu da se izbegnu patnje i nepotreban rizik.

Iako kodeks nikada nije usvojen ni u jednoj zvaničnoj politici služio je kao osnova medicinske etike u mnogim zemljama.

Sud u Hagu je potvrdio da je tužba primljena i najavio da će je razmotriti ali da to ne znači da je istraga otvorena, ni da će to biti.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)