Foto:Tanjug/AP Photo/Sebastian Scheiner

Na stotine dece između 12 i 16 godina koji su dobili Fajzerovu vakcinu protiv kovida u Izraelu nisu dobili ozbiljne nuspojave, rekao je visoki zdravstveni funkcioner za Gardijan, što je jedan od prvih znakova da bi vakcinacija maloletnika mogla da bude bezbedna. Premijer Benjamin Netanjahu izjavio je početkom marta da je Izrael prva zemlja u svetu koja je izlazi iz pandemije koronavirusa zahvaljujući brzoj i efikasnoj kampanji vakcinacije.

Izraelsko ministarstvo zdravlja je preporučilo da se vakcinišu tinejdžeri koji boluju od hroničnih bolesti, zbog čega su u većoj opasnosti ukoliko dobiju koronavirus.

„Dosad smo imunizovali oko 600 dece. Nismo videli neke velike nuspojave, čak i male nuspojave su bile vrlo retke. To je ohrabrujuće“, rekao je Boaz Lev, šef tima za imunizaciju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je Izrael prva zemlja u svetu koja je izlazi iz pandemije koronavirusa zahvaljujući brzoj i efikasnoj kampanji vakcinacije.

U Izraelu je prvom dozom vakcine Fajzer/Biontek vakcinisano više od polovine od ukupno 9,3 miliona stanovnika, a gotovo 40 odsto ih je primilo i drugu dozu, više nego u bilo kojoj zemlji u svetu.

Izraelski premijer je najavio da će se ekonomija vratiti potpuno u kolosek do 5. aprila ali zdravstveni zvaničnici u toj zemlji ne dele sasvim njegovo uverenje, jer su upozorili da bi novi sojevi virusa mogli da naruše planove o brzom vraćanju normalnom životu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar