Foto: Petar Lazović

Izraelska vojska je razvila sistem prepoznavanja lica radi identifikacije Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, potvrđeno je danas agenciji Frans pres iz izraelske organizacije koja prikuplja svedočenja vojnika.

Vašington post je prethodno objavio da izraelska vojska koristi tehnologiju „Plavi vuk“ već dve godine, da vojnici fotografišu lica Palestinaca pametnim telefonima i da potom te fotografije šalju u bazu podataka radi procene da li osobu treba uhapsiti ili ne, na osnovu informacija koje izraelske snage poseduju.

Američki list se oslonio na svedočenja nekoliko bivših vojnika data nevladinoj organizaciji „Prekinuti ćutanje“, koja se protivi okupaciji Zapadne obale i osuđuje vojne akcije na toj teritoriji okupiranoj od 1967. godine.

Predstavnik te organizacije Ori Givati rekao je Frans presu da vojska šalje svoje pripadnike u patrole po gradovima i selima sa pametnim telefonima, da fotografišu svakog Palestinca koga vide.

Posle fotografisanja na telefonu se pojavi crveno upozorenje ako bi osobu trebalo uhapsiti, žuto kada je neophodno privremeno pritvaranje pre dodatnih konsultacija, ili zeleno ako za tim nema potrebe.

Vojnici se u tome takmiče i čak nagrađuju.

Zamenik direktora organizacije „Prekinuti ćutanje“ Nadav Vajman rekao je da poruka vojnicima glasi da je „svako neprijatelj“ i da „na svakoga moraju sumnjati“.

U podeljenom gradu Hebron, vojska je proširila sistem za prepozavanje lica, tvrdi organizacija „Prekinuti ćutanje“.

Jedna Palestinka iz Hebrona rekla je da su građani okruženi kamerama i da se nikome ne dopada da bude pod stalnim nadzorom.

U centru tog grada, pod jakim obezbeđenjem, živi oko 1.000 jevrejskih naseljenika među 200.000 Palestinaca.

Međutim, na pitanje Frans presa, izraelska vojska je navela da je reč o rutinskoj bezbednosnoj operaciji na Zapadnoj obali u cilju borbe protiv terorizma i poboljšanja kvaliteta života Palestinaca, i da ne može da komentariše operativne sposobnosti u tom kontekstu.

Sa druge strane, vojnici koji su svedočili rekli su da su šokirani stvarima koje se od njih traže.

Bonus video: Izrael napao Gazu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar