Benjamin Netanyahu, Benjamin Netanjahu
Foto: Printscreen/Twitter/IsraeliPM_heb

Izraelski političari su sve bliže formiranju koalicije koja bi mogla okončati eru Benjamina Netanjahua, premijera sa najdužim stažom u istoriji zemlje.

Pročitajte još:

Netanjahu (71) kome se sudi za prevaru, zloupotrebu poverenja i korupciju, koju on poriče, ostao je na vlasti tokom političkih previranja u protekle dve godine kada su održane četiri runde izbora bez jasnog pobednika.

Posle najnovijih izbora u martu Netanjahuov konzervativni Likud je osvojio najviše poslaničkih mesta, ali mu nije pošlo za rukom da obrazuje vladu, pa sada bivši popularni TV voditelj JairLapid pokušava da formira rivalsku koaliciju.

Lapid, vođa partije centra Ima budućnosti, nastoji da uspostavi savezništvo raznih partija koje su izraelski mediji nazvali blok za promenu, a koji uključuje nacionalistu čvrstorukaša Naftalija Beneta i izraelske poslanike Arape.

Odlučan da svrgne Netanjahua Lapid je ponudio podelu vlasti i da Benet prvi bude premijer.

Netanjahu je na toj funkciji uzastopno već 12 godina, posle prethodnog trogodišnjeg mandata.

On je danas pokušavao da ostane premijer nudeći i sam podelu vlasti sa bivšim saveznicima, uključujući Beneta.

U mogućoj vladi koju nastoji da obrazuje Lapid bile bi takođe partije centra Plavo i belo Benija Ganca, sadašnjeg ministra odbrane, desničarska Nova nada Netanjahuovog bivšeg saradnika Gideona Sara,nacionalistička stranka Izrael naš dom Avigdora Libermana, te laburisti levog centra i levičarska partija Merec.

Međutim toj vladi će biti potrebna podrška pristalica jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama i izraelskih arapskih poslanika što znači da neće biti sasvim stabilna.

Današnji sastanak Benetove partije završio se jednoglasnom podrškom članova za formiranje vlade kako bi se sprečili peti uzastopni izbori.

Očekuje se da večeras ta stranka da izjavu o tome, prenose izraelski mediji.

Benet je već rekao da ide ka vladi bez Netanjahua.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar