Foto: AP Photo/Oded Balilty, Pool

Suđenje za korupciju izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu ušlo je u ključnu fazu, dok su istovremeno počele konsultacije kod predsednika Reuvena Rivlina za formiranje nove vlade, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) ocenu svetskih medija.

Pročitajte još:

Dva događaja su istakla političke i ustavne nelagode u Izraelu koje se pogoršavaju iz godine u godinu, dok dugogodišnji lider očajnički pokušava da ostane na vlasti, prenosi RSE pisanje svetskih medija.

Suđenje za korupciju Netanjahuu u ponedeljak je prešlo je u veću brzinu pošto su tužioci počeli da grade slučaj protiv izraelskog lidera, čiji je politički život već doveden u pitanje posle četvrtih izbora koji nisu doneli odlučujuće rezultate, piše Blumberg.

Tužioci tvrde da je izraelski premijer zloupotrebio položaj da bi nelegalno dobio, a ponekad i zahtevao, fina vina i skupe cigare od prijatelja milijardera.

Takođe tvrde da je žrtvovao integritet funkcije da bi dobio povoljno medijsko izveštavanje, menjanjem regulatornog okvira u korist jednog izdavača medija i razmatrajući predloženi zakon koji bi mogao favorizovati drugog.

Suđenje za primanje mita, prevaru i povredu poverenja zvanično je počelo u maju 2020, ali su dosad održana ročišta na sudu u Jerusalimu bila kratka i proceduralna. Suđenje bi sada trebalo da se održava tri puta nedeljno i sa spiskom od više od 300 svedoka optužbe, Blumberg ukazuje da bi moglo trajati mesecima, ako ne i godinama.

Prizor premijera koji se na sudu bori protiv optužbi za korupciju biće neugodan dok pokušava da sastavi koaliciju posle izbora 23. marta, ocenjuje Blumberg.

Foto: Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Premijer nije dužan da se povuče, osim ako nije osuđen

Prema izraelskom zakonu, premijer nije dužan da se povuče osim ako nije osuđen. Pošto nijedan drugi ministar nije zaštićen na ovaj način, postoje pravni i politički razlozi zbog kojih Netanjahu želi da ostane na čelu vlade, ukazuje Rojters.

Netanjahu tvrdi da nije kriv i da je žrtva političkog „lova na veštice“ levice i medija, kao i da primanje poklona od prijatelja nije protivzakonito.

Presuda se ne očekuje uskoro, pošto bi suđenje moglo trajati godinama, mada bi, ukazuje Rojters, postupak mogao biti prekinut ako Netanjahu zatraži dogovor o priznanju krivice.

Dan vanserijske političke drame s početkom svedočenja na suđenju i istovremenim konsultacijama u predsednikovom kabinetu stavili su u oštar fokus sve očajnije Netanjahuove pokušaje da ostane na vlasti, ukazuje AP.

Izraelski premijer s najdužim stažom koji se održao na vlasti na četiri izbora za dve godine sedeo je na okružnom sudu u Jerusalimu dok je tužiteljka Liat Ben-Ari čitala optužbe protiv njega.

Ističući duboke podele u Izraelu oko Netanjahua, ispred sudnice su se okupile desetine pristalica i protivnika premijera što su pratile jake policijske snage, ističe AP, ukazujući da Netanjahuovi protivnici mesecima održavaju nedeljne demonstracije s pozivom da podnese ostavku.

Prvi svedok na suđenju bio je Ilan Ješua, bivši direktor portala Vala, čije se svedočenje smatra ključnim za „Slučaj 4000“ koji se vidi kao najozbiljnija optužba protiv premijera pošto uključuje optužbe za mito, ukazuje BBC.

Foto:Reuben Castro/Pool via REUTERS

Ješua je rekao da je krajem 2012. počeo da dobija zahteve od vlasnika Vale Šaula Eloviča i drugih da „nestanu negativni članci o premijeru i njegovoj supruzi a da se objavljuju članci koji im idu u korist“.

Izraelske pravne i političke drame preplele su se u ponedeljak kako se Netanjahu suočio s početkom suđenja i kritičnom fazom njegovog pokušaja da obrazuje vladu, ocenjuje agencija Frans pres.

Na suđenju i demokratski sistem zemlje

Dok je suđenje počinjalo 71-godišnjem veteranu u politici, predsednik Rivlin počeo je dvodnevne razgovore kako bi utvrdio koji lider stranke ima najbolje šanse za formiranje stabilne vlade posle izbora 23. marta.

Izrael je i dalje zaglibljen u najgoru političku krizu u svojoj 73-godišnjoj istoriji, s biračima i parlamentom od 120 mesta, ogorčeno podeljenim oko toga da li Netanjahu zaslužuje produženje svog rekordnog mandata od 12 uzastopnih godina, ističe AFP.

Netanjahuova desničarska stranka Likud pobedila je na izborima s 30 mesta u parlamentu, ali je njegov put do većine od 61 poslanika nesiguran. Međutim, kako, ukazuje AFP, protivnički tabor nema jasnog vođu, ideološki je podeljen i takođe će se mučiti da napravi većinsku koaliciju.

Spektakl na dva ekrana – početak ključne faze suđenja s iznošenjem dokaza i par kilometara dalje gde su predstavnici Netanjhuove stranke tražili od predsednika da mu da mandat za novu vladu – sumirao je zbunjujuće stanje u kojem se nalaze Izrael i njegova demokratija, ocenjuje Njujork tajms.

Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Za mnoge u Izraelu, ističe američki list, izvanredna konvergencija događaja ilustruje političke i ustavne nelagode koje se pogoršavaju iz godine u godinu.

Analitičari kažu da je s neizvesnom budućnošću Netanjahua, njegova najbolja šansa za prevazilaženje pravnih problema da ostane na vlasti i tako dobije neku vrstu imuniteta. Ali pošto ni Netanjahuov ni protivnički tabor ne mogu da obezbede održivu parlamentarnu većinu, Izrael je izgleda zaglavljen u nemogućnosti da ga potpuno prihvati, ali i da ga skloni sa scene.

Sada, ukazuje Njujork tajms na ocene stručnjaka, na suđenju je i demokratski sistem zemlje kako se Izrael približava ustavnoj krizi.

Mnogi analitičari veruju da će pat pozicija dovesti do petih izbora, mada bi time neke manje partije koje sada imaju puno moći brzim izlaskom na birališta rizikovale da budu uklonjene.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)