Foto: Denis LOVROVIC / AFP / Profimedia, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Evropska komisija izjasnila se ove nedelje za proširenje šengenskog prostora bez kontrole na Bugarsku, Hrvatsku i Rumuniju. „Krajnje je vreme da im poželimo dobrodošlicu“, rekla je komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson u Briselu u sredu. Vlasti u Briselu pozvale su zemlje EU da omoguće ovim trima članicama „potpuno učešće” u šengenskom prostoru. Završno glasanje trebalo bi da se održi u Briselu 8. decembra i zahteva jednoglasnu odluku. Međutim, izgleda da je Austrija jedan od protivnika proširenja. To je za austrijski Kurier rekao ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner (OVP).

Izbeglička kriza kao razlog?

„Ovo nije vreme da se glasa o proširenju Šengena jer sistem spoljnih granica ne funkcioniše“, rekao je on.

Kako navodi Kurier, razlog protivljenja Austrije je „poplava izbeglica koja se preko Balkana sliva u centralnu Evropu”. U Austriji je ove godine već uhapšeno više od 90.000 migranata, od kojih 75.000 nije registrovano ni u jednoj drugoj zemlji EU, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Širenje lošeg sistema ne može da funkcioniše. Situacija u Evropi pokazuje kristalno jasno da je zaštita spoljnih granica zakazala“, rekao je Karner. Šengenski sistem slobodnog kretanja nazvao je lošim, pokvarenim, nefunkcionalnim i štetnim.

Odluka 8. i 9. decembra

Šengenski prostor obuhvata sve zemlje EU osim Bugarske, Irske, Hrvatske, Rumunije i Kipra, kao i četiri zemlje koje nisu članice EU: Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Odluku o ulasku Hrvatske, Bugarske i Rumunije u šengenski prostor doneće Savet za pravosuđe i unutrašnje poslove, koji zaseda 8. i 9. decembra u Briselu. Za odluku je potreban konsenzus svih država članica, što znači da je za eventualnu blokadu dovoljna samo jedna članica.

Slovenija: Ako bude potrebno, uvešćemo kontrole i nakon ulaska Hrvatske u Šengen

Podsetimo, o ulasku Hrvatske u šengenski prostor ove sedmice se oglasila i slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon, koja je najavila da je njena vlada spremna da uvede kontrole na granici sa Hrvatskom i nakon njenog ulaska u šengenski prostor, ako je to neophodno u slučaju velikog pritiska migranata.

„Slovenija je spremna da sledećeg dana, nedelje, meseca uvede kontrole unutar šengenskog prostora ako i kada bude potrebno“, rekla je Fajon, koja je učestvovala na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU u Briselu.

„Sada kada Hrvatska ulazi u Šengen, naravno da ne želimo da Slovenija postane neka vrsta džepa sa porastom ilegalnih upada, migranata, izbeglica“, naglasila je ona.

Ona je rekla i da Vlada priprema jednostrano saopštenje prema kojem Hrvatska ulaskom u Šengen priznaje odluku arbitražnog suda o međusobnom razgraničenju, što Hrvatska ne priznaje jer smatra da je arbitražni postupak kompromitovan postupkom slovenačke strane.

Slovenija se već duže vreme protivi činjenici da Austrija sprovodi periodične granične kontrole, što je u suprotnosti sa pravom EU. Stoga se Slovenija zalaže za postavljanje jasnih pravila kako bi se unutrašnje kontrole u ​​šengenskom prostoru što više ograničile, odnosno uvele samo kada je to neophodno.

BONUS VIDEO: Srbija pooštrava migrantsku politiku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar