Princ Vilijam i princ Hari
Princ Vilijam i princ Hari Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

Kraljica je veoma uznemirena zbog novog dokumentarca BBC-ja o navodom ratu između članova kraljevske porodice. Novi dokumentarac ispituje izveštavanja o Vilijamu i Hariju u britanskim medijima, uključujući i Harijev odnos sa suprugom Megan i odluku para da se povuče sa kraljevskih dužnosti i preseli u SAD. Palata je navodno ljuta na BBC zato što su odbili da im dozvole da pogledaju film "Prinčevi i mediji", pre nego što bude emitovan na BBC2 u ponedeljak, pišu britanski mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Tvrdi se da će program nagovestiti da su Vilijam i Hari – ili njihovi savetnici – podmetali klevete jedni protiv drugih u medijima. Prema pisanju Mejl on Sandej, Palata je upozorila da više neće sarađivati na budućim projektima BBC-ja ako joj se ne da pravo da odgovori u ovom slučaju.

„Pomoćnici princa Vilijama nisu se obazirali na njegovog brata princa Harija tokom sage o Megzitu“, poručili su izvori nakon svađe oko novog dokumentarca BBC-ja.

Kraljevski insajderi tvrde da su Vilijam i Hari bili umešani u „brifing rat“, uoči programa koji ispituje problematičan odnos dvojice braće sa medijima, prenosi Dejli mejl.

Princ Vilijam i princ Hari
Princ Vilijam i princ Hari Foto:EPA-EFE/Yui Mok

Palati nije prikazan dvodelni dokumentarac, za koji se priča da će uključivati tvrdnje da su Vilijam i Hari – ili njihovi saradnici – govorili jedan protiv drugog.

Visoko rangirani kraljvski izvor nazvao je film „brbljanjem“ i rekao novinama da je svađa oko dokumentarca uznemirila kraljicu. Izvori iz Palate su odbacili svaku sugetstiju da su kraljevski pomoćnici koji rade za Vilijama i Harija bili u centru „brifing rata“ tokom sage o Megzitu.

Istina je bila potpuno suprotna, jer su kako navode izvori, viši kraljevski pomoćnici, više puta odbijali da budu uvučeni u „javni rat“, uprkos intervjuu koji su Hari i Megan, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, dali voditelji Opri Vinfri.

„Od vrha je bilo jasno da niko ne želi da bude uvučen u tu „zečju rupu“ koliko god su ljudi bili provocirani ponašanjem Saseksovih“, rekao je izvor Dejli mejla.

Mantra palate je bila da je ćutanje korisno da bi se sklonili od toksične situacije, a kraljica je otišla toliko daleko da je dala izjavu u kojoj je jasno naglasila da neke stvari treba da reše privatno kao porodica.

Kraljevski insajderi su jasno rekli da kraljevska porodica ne želi da cenzuriše emitere ili autore programa, ali su naglasili da je porodici trebalo dati pravo na odgovor.

Prva epizoda od sat vremena pokriva godine nakon kraljičinog dijamantskog jubileja 2012. godine, i pozitivnu reakciju medija na pojavu nove generacije kraljevske porodice.

Kraljica Elizabeta i princ Carls
Kraljica Elizabeta i princ Čarls Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Druga epizoda istražuje protekle tri godine, uključujući razdor između braće Vilijama i Harija. Hari je 2019. goidne priznao da su on i Vilijam „na različitim putevima“.

Ranije ove godine Vilijam je napao BBC nakon što su razotkriveni propusti u intervjuu koji je Martin Bašir uradio sa njegovom majkom princezom Dajanom.

Veoma je neobično da se sva tri kraljevska domaćinstva, koja predstavljaju kraljicu, princa Čarlsa i princa Vilijama, ujedinje u pretnji potencijalnim bojkotom nacionalnog emitera što pokazuje da je u pitanju zajednički osećaj kolektivnog besa na program.

Tokom godina odnosi između monarhije i BBC-ja su često bili zategnuti, ali su tenzije oko Martina Bašira dovele do nove toksične dubine.

Foto: EPA-EFE/STR

Princ Vilijam je bio otvoren u svom napadu i na „lažno ponašanje reportera koji je intervjuisao njegovu majku i na sramno prikrivanje njegovih aktivnosti od strane BBC-ja“. Rekao je da njegovu majku nije samo izneverio „lažni reporter“, već i lideri BBC-ja koji su gledali na drugu stranu umesto da postavljaju teška pitanja.

BONUS VIDEO: Megan i Hari u Njujorku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar