Belexpo centar vakcinacija
Belexpo centar. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Više italijanskih medija piše danas o mogućnosti da se i stranci vakcinišu u Srbiji. Korijere dela sera objavio je priču italijanskog privrednika koji je revakcinisan u Srbiji Fajzerom, dok Sky TG24 donosi priču pod naslovom: "U Srbiji vakcine i za strance, dovoljno je popuniti obrazac".

Na sajtu italijanske ambasade nalaze se sve informacije za one koji su zainteresovani o tome kako se može vakcinisati u Srbiji, pišu mediji, dodajući i da je otežavajuća okolnost jedino to što je obrazac na sajtu eUprave na srpskom jeziku.

Simone Avogadro di Viljano (57) ispričao je za Korijere dela sera, a priču su preneli i drugi mediji, kako se u martu vakcinisao u Srbiji, jer bi tempom koji je u Italiji na snazi došao na red za vakcinaciju u najboljem slučaju tek u junu. „Odabrao sam Fajzerovu vakcinu i za 48 sati zakazan mi je termin“, rekao je on.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Vakcinaški turizam. Odlazak i povratak sa imunitetom u džepu. Simone Avogadro otišao je da se vakciniše u Srbiju. To je moguće jer u Beogradu, za razliku od onoga što se dešava u Italiji, gde su male isporuke, pozivaju i strance da se vakcinišu… Može i da se odabere vakcina – osim Fajzera, AstraZeneke i Moderne, nudi se i kineska i ruska vakcina“, navodi list.

Ovaj privrednik objasnio je za italijanski list da živi na relaciji Milano-Singapur, a da sedište kompanije ima i u Srbiji. I upravo su mu srpski partneri sugerisali da se vakciniše u Srbiji.

Srbija, posle Izraela, piše list, jedna je od zemalja u kojima se vakcinacija najbrže odvija, ali za razliku od Izraela kojem je prioritet imunizacija sopstvenog stanovništva, Srbija sprovodi i kampanju za podizanje imidža. „Kao atrakcija: dođi, poseti zemlju i usput ćeš dobiti i vakcinu protiv kovida“.

Italijanski privrednik ispričao je i da je potvrda o vakcinaciji napisana na tri jezika i ima kod. „Poslao sam ga upravi u Milanu, da registruju da sam vakcinisan. Sada mogu ponovo i da putujem“, dodaje on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sky TG24 navodi da Srbija ima tako mnogo vakcina na raspolaganju zahvaljujući ugovorima sa različitim farmaceutskim kompanijama, zbog čega je omogućila vakcinaciju i strancima.

„Tako je ta zemlja postala meta vakcinaškog turizma – moguće je putovati u Srbiju kako biste dobili besplatno vakcinu, možete i odabrati vrstu“, dodaje se.

Zahvaljujući velikoj količini vakcina kojima je snabdevena Srbija, vlada je donirala tokom prethodnih meseci hiljade vakcina susednim zemljama, kako bi i pokrenula diplomatsku akciju sa ciljem da poveća uticaj Srbije na Balkanu, navodi Sky TG24, i dodaje da su proteklog vikenda formirani dugi redovi isped najvećih punktova za vakcinisanje u kojem su bili privrednici i građani Severne Makedonija, BiH, Crne Gore i drugih zemalja iz regiona.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram