Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Hiljade građana susednih zemalja slile su se u Beograd nakon što su srpske vlasti ponudile strancima besplatnu vakcinaciju protiv koronavirusa tokom vikenda, piše američka novinska agencija Asošiejted pres.

Agencija navodi da su ispred centra za vakcinaciju na Beogradskom sajmu danas „formirani dugi redovi“ građana Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije, u prisustvu policije.

Većina suseda Srbije ima problem s nedostatkom vakcina i jedva da su započeli imunizaciju stanovništva, dok se Srbija „razmeće dovoljnim zalihama i jednom od najviših stopa vakcinisanih u Evropi“, navodi AP, uz podsećanje da je vlada u Beogradu donirala vakcine Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Kritičari populističkog predsednika Srbije Aleksandra Vučića tvrde da on pokušava da širi uticaj na Balkanu i da potre imidž ultranacionaliste koji je stekao tokom krvavog raspada Jugoslavije. Drugi kažu da uskoro ističe rok vakcinama kompanije AstraZeneka koje Srbija daje strancima i da ih treba što pre iskoristiti, što nije bilo moguće potvrditi“, navodi AP.

Agencija prenosi navode portala Kliks o dugim kolonama vozila na graničnim prelazima BiH i Srbije jutros, i o današnjoj vakcinaciji privrednika iz BiH u Beogradu, nakon što je Privredna komora Srbije ponudila kolegama iz regiona 10.000 doza.

Srbija ima jednu od najviših stopa vakcinacije u Evropi, najviše zahvaljujući kupovini velikih količina vakcina iz Kine i Rusije, navodi AP i dodaje da se u Srbiji koriste i vakcine kompanija Fajzer/Biontek i Astrazeneka.

„Iako je više od dva miliona ljudi u zemlji sa sedam miliona primilo najmanje jednu dozu vakcine, Srbija beleži znatan pad broja građana koji se prijavljuju za vakcinaciju. Zvaničnici i doktori taj pad interesovanja povezuju sa sve glasnijim antivakserskim pokretom“, dodaje AP.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar