Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Italija je ušla u "najmračniji sat" u borbi protiv koronavirusa, citirao je premijer Đuzepe Konte Vinstona Čerčila u intervjuu, dok je njegova vlada pozvala Evropsku uniju da usvoji paket mera za suzbijanje uticaja epidemije na privredu u bloku.

„Poslednjih dana razmišljao sam o nečemu što sam čitao, a rekao je Čerčil, ovo je naš najmračniji sat, ali izvući ćemo se „, rekao je Konte za novine La Repubblica.

Italiju je kriza pogodila teže nego bilo koju zemlju u Europi, sa 7.375 zaraženih i 366 mrtvih. Broj smrtnih slučajeva veći je samo u Kini, epicentru koronavirusa.

Italijanski lekar iz Bergama Kristian Salaroli poslao je dramatičan apel svojim sunarodnicima.

U razgovoru za Koriere Della Serra kazao je da je situacija „kao u ratu“.

„Moramo birati koga ćemo lečiti, a koga ne, zavisno od strosti i zdravstvenog stanja. Baš kao u ratnim situacijama“, rekao je on.

Poslao je i upozorenje svojim sunarodnicima.

„Ostanite u kućama. Ostanite u kućama. Neumorno ću to ponavljati. Vidim previše ljudi na ulicama. Najbolji odgovor na ovaj virus je da se ne krećete previše među ljudima. Ne možete ni zamisliti šta se sve može dogoditi. Ostanite u kućama“, naglasio je.

Vlada poziva EU da usvoji mere

Italijanska vlada pozvala je u ponedeljak Evropsku uniju da usvoji paket mera za suzbijanje uticaja epidemije na privredu. Konte je rekao da će vlada dodatno uložiti u „masovnu šok terapiju“ kako bi se kompenzovao uticaj koronavirusa na privredu.

U odvojenom saopštenju Ministarstvo privrede navelo je da će „vlada uložiti puno truda kako bi osigurala da se na nivou EU-a dogovori paket mera u koordinaciji sa celom međunarodnom zajednicom“.

Italijanska vlada u subotu je ograničila putovanja u velike delove severne Italije i iz njih, uključujući Milano i Veneciju.

Vladina odluka u subotu je procurila u medije i izazvala panično bežanje iz Milana i drugih pogođenih područja, što bi moglo pomoći u širenju virusa izvan izolovanih područja.