Foto: EPA-EFE/Paolo Salmoirago

Ni mesec dana socijalnog distanciranja sa katancima na svim prodavnicama, barovima, restoranima, zatvorenim fabrikama, javnim ustanovama,bilbiotekama,muzejima, trgovinama... epidemija koronavirusas u Italiji jos nije dostigla svoj vrhunac.

Broj obolelih je premašio stotinu hiljada, a 812 preminulih je najnoviji bilans samo jednog dana, raste broj ozdravljenih, a vlada je najavila produženje mera ogranicenja jos za dve sedmice, ali sve je više onih koji žele da znaju kada se može očekivati kraj karantina.

Tačno u podne danas je minutom ćutanja u svim opštinama odata je pošta za sve žrtve koronavirusa u Italiji, piše reporter Tanjuga.

Načelnici opština stali su ispred svojih opština, sa italijanskom zastavom na pola koplja, u znak žalosti, i u tišini izrazili solidarnost sa porodicama koje su izgubile svoje najmilije, u znak podrške zajednicama koje plaćaju najvišu cenu epidemije kao i u čast zdravstvenih radnika koji su u prvim redovima borbe protiv koronavirusa. Italijanska Radio i televizija učestvovala je tim povodom emitovala „Rekvijem“ Đuzepea Verdija.

Einaudi Institut za ekonomiju i Finansije (Eief) objavio je studiju sa prognozom kada se može ocekivati kraj mera preduzetih za suzbijanje epidemije koronavirusom, a na osnovu istraživanja, koje se zasniva na podacima koje sakuplja Civilna Zaštita, “nulti nivo zaraze”, to jest datum kada se moze očekivati da vise ne bude zarazenih bi mogao biti 5, 9. ili 16. maja.

Prognoza se odnosi generalno na celu Italiju, ali potpisnici studije upozoravaju da će kraj karantina za različite italijanske pokrajine biti različitog datuma, a zavisiće od toga kada se su se pojavili prvi zaraženi od korona virusa.

Kineska delegacija od trinaest stručnjaka posetila je neke bolnice u severnoj Italiji. Šef delegacije Profesor Ću Junćing ocenio je da su bolnice često stare i slabo opremljene. Sugerisao je da se zaraženi utvrđuju pre nego što budu hospitalizovani, a da u bolnice, prema njegovim rečima, treba smestiti ne samo one sa izrazitim znacima oboljenja, vec i asimptomatičke osobe.

Po njegovom mišljenju neophodno je sprečiti eksploziju „nevidljivih pacijenata“ onih koji su kod kuće ili koji su asimptomatski. Bolesni moraju biti presretnuti, to jest rano otkriveni, smatra kineski epidemiolog.

“Da bi se zaustavila epidemija neophodna je kolektivna blokada svih aktivnosti, zalihe hrane dostavljati po delovima grada ili u blokove zgrada, kao što je to učinjeno u Kini. Neophodna je stroga kontrola širenja zaraze, jer u protivnom slucajevi oboljelih nikada se neće prestati”, rekao je profesor Junćing.

Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Po njegovom mišljenju nivo zaštite u Italiji je sigurno niži od kineskog. Medicinsko osoblje nije dovoljno zaštićeno, a obične maske nisu dovoljna zastita.

“Bolest poput ove zahteva teška zaštitna odela, koja sam po sebi čine posao lekara fizički još napornijim. Takođe potrebno je i više osoblja, bar za trećinu od sadasnjeg broja, lekarima koji rade osomočasovne smene treba obezbediti zamenu. Ne možete očekivati od lekara da rade osam sati, morate to spustiti na 4 najviše 6 sati. Ovo je vanredna situacija, i nijedna bolnica, čak ni najmodernija, ne može odoleti ogromnom prilivu pacijenata, kao što se to događa u Italiji“, savetuje kineski epidemiolog.