G7
G7 Foto:EPA-EFE/Hollie Adams

Grupa sedam (G7) saglasila se da odobri globalni minimalni porez od najmanje 15 odsto multinacionalnim korporacijama. Odluka je bila očekivana jer su ministri finansija ranije ovog meseca prihvatili uvođene globalnog minimalnog poreza za velike multinacionalne kompanije kako bi sprečili korporacije da koriste “poreske oaze” da bi izbegle plaćanje poreza.

PROČITAJTE JOŠ:

Dogovor koji su lideri G7 potvrdili, a o kome će biti reč i na samitu G20 sledećeg meseca, postignut je nekoliko dana uoči samita u Kornvolu.

Ministri finansija SAD-a, Velike Britanije, Nemačke, Kanade, Italije i Japana na sastanku u Londonu 5. juna složili su se da se obavežu na princip minimalne stope korporativnog poreza od 15 odsto. Predlog SAD bio je da taj porez bude i veći – 21 odsto, ali su predstavnici ostalih zemalja smatrali da je to previše. 

Pored visine poreza, postignut je dogovor o još jednoj ključnoj promeni – dosadašnje načelo „sedišta“ treba da bude zamenjeno načelom „prometa“, što znači da će kompanije plaćati porez tamo gde ostvaruju prihod.  U praksi, ova odredba znači da će, na primer, Gugl i Fejsbuk plaćati Nemačkoj porez na dobit kad u ovoj zemlji sakupljaju podatke i prodaju reklamu.

„Istoriski dogovor“

Britanski ministar finansija Riši Sunak, koji je predsedavao sastankom u Londonu kao predstavnik zemlje organizatora skupa, nazvao je ovaj dogovor Grupe sedam velikih sila „istorijskim“. Sunak je rekao da je ovaj dogovor osmišljen da stvori jednake uslove za globalne kompanije, prenosi AFP.

„Nakon više godina razgovora ministri finansija G7 postigli su istorijski dogovor da reformišu svetski poreski sistem i prilagode ga globalnoj digitalnoj eri“, rekao je Sunak.

 

Nemački ministar finansija Olaf Šulc naveo da postizanje dogovora znači da kompanije više neće moći da izbegavaju plaćanje poreza tako što registruju prihode u zemljama sa niskom stopom oporezivanja. U saopštenju ministara zemalja G7, u koje je Rojters imao uvid, navodi se da se države obavezuju da pronađu jednako rešenje za raspodelu poreskih prava, po kojoj će zemlje na tržištu dobiti poreska prava od najmanje 20 odsto od prihoda koji prelaze marginu od 10 odsto za najveća i najprofitabilnija multinacionalna preduzeća.

„Osiguraćemo propisnu koordinaciju između provođenja novih međunarodnih pravila za oporezivanje i uklanjanja svih taksa za digitalne usluge, kao i drugih relevantnih mera za sve kompanije“, ističe se u saopštenju.

Dogovor o globalnom minimalnom porezu od najmanje 15 odsto je polazna tačka, naveo je francuski ministar finansija Bruno le Mer na svom Tviter nalogu. Le Mer je u objavi obećao da će u sledećih nekoliko meseci nastaviti borbu da se minimalni porez što više poveća.

Fejsbuk podržao reformu oporezivanja

Kompanija Fejsbuk pozdravlja napredak koji su ostvarile zemlje G7, izjavio je direktor te kompanije za globalna pitanja Nik Kleg, nakon što je objavljeno da su ministri G7 postigli dogovor.

Kleg je rekao da Fejsbuk prihvata da postignuti sporazum o oporezivanju znači da će ta društvena mreža, verovatno, morati da plaća veći porez i na različitim mestima.

„Fejsbuk odavno poziva na reformu globalnih pravila oporezivanja i pozdravljamo značajan napredak koji je ostvaren na sastanku G7. Današnji sporazum je značajan korak ka bezbednosti poslovanja i jačanja javnog poverenja u globalnom sistemu oporezivanja“, napisao je Kleg na Tviteru.

Kleg je naglasio da Fejsbuk želi da proces reforme međunarodnog oporezivanja bude uspešan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar