Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Američki predsednik Donald Tramp mnogo je puta bio upozoren na opasnost od novog koronavirusa piše u izveštajima obaveštajnih prenosi Vašington Post u ponedeljak.

Više ljudi dobilo je uvid u tajne dokumente sa izveštajima svakodnevnih brifinga predsednika u vreme kada je on umanjivao važnost bolesti covid-19 koja je posle prerasla u pandemiju.

Kao svoje izvore Vašington post citira, ali ih ne imenuje, sadašnje i bivše članove Trampove administracije.

Pročitaj i:

Nedeljama se u svakodnevnim brifinzima navodilo da se virus širi i upozoravalo da Kina prikriva informacije o smrtnosti covida-19 i visokoj zaraznosti te bolesti. U izveštajima su isticane krajnje opasne posledice krize koronavirusa na političkom i ekonomskom planu.

Neimenovane osobe iz okruženja predsednika Donalda Trampa poverile su WP-u da on nije ni čitao takav tip dokumenata i da je čak bio iritiran kad je morao da posluša usmene prezentacije izveštaja.

Tramp je u ponedeljak okrivio Kinu za pandemiju kazavši da je Kina mogla zaustaviti koronavirus pre nego što se proširio svetom i dodao da njegova administracija sprovodi “ozbiljne istrage” kako bi saznala šta se tačno dogodilo.

Na konferenciji za medije u vrtu Bele kuće rekao je da se epidemija “mogla zaustaviti na izvorištu i tada se virus ne bi proširio celim svetom.”

Komentari

Svi komentari (2)