Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Saradnici i pomoćnici američkog predsednika Donalda Trampa, otkrili su nedavno, kako poslednjih nekoliko nedelja živi prvi čovek SAD-a. Njegov, svima dobro poznati narcizam i egoizam, zamenili su bes prema medijima i strah od pandemije koronavirusa, koja će ga izgleda "svrgnuti sa američkog trona".

Ovih dana predsednik Donald Tramp stiže u Ovalnu sobu oko podneva, kada je obično loše raspoložen nakon svog jutarnjeg maratona koji je pratio na televiziji, piše Njujork Tajms.

On je već u pet ujutru, svaki dan, u spavaćoj sobi Bele kuće i gleda Foks Njuz, zatim CNN, pa NBC… besan je zbog onoga što vidi i čuje. Razgovara sa televizorom, što je njegova rutina od kada je prvi put stigao u Belu kuću.

Foto:TanjugZAP Photo/Alex Brandon, File

Tramp se svake nedelje testira na koronu

Predsednik je ljut čak i na Foks, koji je njegov stari zaštitnik i koji ga stalno pokriva, šta god da zabrlja. Međutim, sada ga ne prikazuju onako kako bi on voleo da bude viđen. Takođe pomno prati šta radi Endru Kuomo iz Njujorka.

Zatvoren u Beloj kući, predsednik je izolovan od pristalica, posetilaca, putovanja i golfa, koji su ga ranije zabavljali. O neobičnom i po malo bizarnom životu, koji ovih dana vodi Tramp, svedoči više desetina zvaničnika njegove administracije i bliskih savetnika. Inače, on i njegov potpredsednik Majk Pens, se svake nedelje testiraju na koronavirus.

Foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL

Ekonomija, koja je glavni Trampov adut za dobijanje izbore, je propala. Izveštavanje o njegovom odnosu prema pandemiji koronavirusa bilo je krajnje negativno, jer su ga demokrate osudile zbog nedostatka empatije, iskrenosti i kompetencije. Čak su i republikanci kritikovali njegova izlaganja i grub odnos prema medijima.

Brine da će izgubiti izbore

Istraživanja pokazuju da mu opada popularnost u nekim saveznim državama, što je bio glavni razlog da proglasi privremeno zaustavljanje izdavanja zelenih kartona. Takve i slične poteze, Tramp pravi kada su stvari izvan njegove kontrole. Prijatelji koji su razgovarali sa njim, rekli su da se čini neuređen i da brine da će izgubiti izbore.

Pročitajte još:

Predsednikov primarni fokus je, smatraju savetnici, da proceni kako se meri njegov odnos prema virusu u medijima i u kojoj meri će ga kriviti u budućnosti.

„Frustriran je“, rekao je Stefan Mur, ekonomski savetnik „Ovo je za njega kao udar meteora.“

Tramp je ogorčen člankom koji je objavljen ovog meseca, u kojem se navodi da ga je njegov zdravstveni sekretar Aleks M. Azar II upozorio još u januaru, na mogućnost pandemije. Tramp je bio uznemiren što su ga okrivili, dok je Azar prikazan u boljem svetlu. Predsednik je rekao prijateljima da Azar u medijima pokušava da sačuva svoju reputaciju na njegovu štetu.

Hogan Gidlei, portparol Bele kuće, osporio je da je predsednik fokusiran samo na vesti, ali je izjavio da je „za predsednika Trampa prioritet zdravlje i bezbednost američkog naroda.“

Foto:Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Dnevni brifinzi

Tramp retko prisustvuje sastancima radne grupe gde se priča o koronaviurusu, pa je slabo pripremljen pre nego što izađe pred kamere. Žurno samo prođe kroz papire koje mu daju savetnici, kako bi mogao da odgovara na pitanja novinara.

Doktor Entoni Fauči, jedan od stručnjaka koji savetuju predsednika o najboljem načinu rešavanja epidemije, požalio se da količina vremena koju svaki dan mora da potroši na brifinzima „iscrpljuje“. A Tramp sve više besni dok prati izveštavanje o onome što radi i žalio se pomoćnicima da je na televiziji sve manje onih koji ga brane.

Kada se Tramp pojavio u „Rouz Gardenu“ kako bi proglasio nacionalnu hitnu situaciju na jedno od pitanja novinara o koroni, odgovorio je:

„Uopšte ne preuzimam odgovornost“.

Njegova prva konferencija za novinare u brifing sobi održana je sutradan, u subotu, nakon što je Tramp nenajavljeno stigao obučen u polo majicu i sa bejzbol kapom i rekao ljudima iz radne grupe da planira da prisustvuje brifingu.

Mark Medov, novi šef kabineta, kaže da se nekako prilagođava Trampovim sve češćim navikama da radi noću. Predsednik je nedavno zvao Medova u tri sata ujutru da mu nešto poslovno saopšti.

Foto:EPA-EFE/Doug Mills

Bela kuća je „zatvorena“ u svakom smislu

„Oni su zaista zatvoreni i figurativno zatvoreni“, rekao je Metju Dalek, političar sa Univerziteta „Džordž Vašington“, pričajući o predsednicima koji su tokom istorije prolazili kroz razne krize iz Bele kuće.

Iako su mnogi zvaničnici ohrabreni da rade od kuće, a zgrada Stare izvršne kancelarije je prazna, uske četvrti Zapadnog krila su i dalje prepune. Potpredsednik Pens i njegovi pomoćnici, rade isključivo iz Bele kuće, zajedno sa većinom starijih pomoćnika. Malo je onih koji nose maske, osim Metjua Potingera, zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost. Čim dođe u Ovalnu sobu, Tramp dobija dnevni izveštaj. Zatim slede sastanci sa njegovim timom za nacionalnu bezbednost ili ekonomskim savetnicima.

Tokom celog dana, Tramp poziva guvernere, ruča sa saradnicima iz kabineta i čita novine, koje tretira kao službene brifinge. Poziva pomoćnike i govori im da telefoniraju nekom svetskom lideru ili da postave pitanja o nečemu što je on pročitao u novinama.

Besan je i na prijatelje. Mnogi kažu da ga ne zovu jer pretpostavljaju da ne želi da čuje njihove savete. Oni koji su ga kontaktirali rekli su da su telefonski pozivi postali oštriji: Razgovori koji su pre trajali 20 minuta, sad se završavaju u tri minuta.

Predsednikovi pomoćnici trude se da ga održe na vlasti na sve moguće načine. Prošle nedelje je mala grupa ljudi koji su preživeli koronavirus dovedena u Belu kuću, a Tramp je jednog od njih odveo i kod lekara Bele kuće.

Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Televizija uz pomfrit i dijetalnu kolu

Nakon što završi sa svakodnevnim brifingom u Beloj kući, koji se održava sedam dana u nedelji, a ponekad počne već u osam ujutru, Tramp gleda televiziju u svojoj privatnoj trpezariji ispred Ovalne sobe. Odabrani saradnici koji su još uvek oko njega, pridruže mu se, pa ponovo razglabaju brifingu uz ukusnu hranu, koja uključuje pomfrit i dijetalnu koka-kolu.

Ako ne ostaje do kasno u Zapadnom krilu, Tramp povremeno večera sa suprugom Melanijom i njihovim sinom Baronom, koji je nedavno proslavio 14. rođendan.

Do kraja dana, Tramp se vraća svom stalnom pratiocu, televiziji. Gore u privatnim odajama Bele kuće, u spavaćoj sobi ili u obližnjem dnevnom boravku, prelazi sa kanala na kanal, gledajući sopstvene performanse.