Omikron novi soj Kovida-19 omicron
Omikron novi soj Kovida-19 ilustracija Foto:Shutterstock

Prvi slučaj zaraze omikron sojem registrovan je danas u Srbiji, čime je naša zemlja postala treća na području Zapadnog Balkana koja je zabeležila prisustvo nove mutacije koronavirusa. Prethodno su slučajevi zaraze omikronom otkriveni u susednoj Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Hrvatska

Omikron je na Balkan stigao iz Južne Afrike, a Hrvatska je prva zemlja koja je posumnjala na njegovo prisustvo. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo 6. novembra su potvrdili da su u dva slučaja pronašli novu omikron varijantu.

Zavod je sproveo tzv. skrining, nakon što je Institut „Ruđer Bošković“ objavio da njegove analize upućuju na to da je u dva uzorka reč o omikronu.

Direktor HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je na konferenciji za medije da su kod dva pacijenta u Hrvatskoj potvrđeni slučajevi omikron soja, a pacijenti su bili vakcinisani i nemaju teži oblik bolesti.,

Foto: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je da pojava nove varijante u zemlji bila neminovna, a očekuje da će ih biti još.

„Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor kod to dvoje obolelih, s obzirom na to da nisu imali nikakva putovanja izvan Hrvatske, međutim velika je mogućnost da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajedno dva dana pre početka simptoma“, izjavio je rada Kaić.

Postoji mogućnost da su neki od učesnika skupa zaraženi, ali i da je neko od njih bio izvor. Među učesnicima skupa bilo je i stranaca, države iz kojih dolaze su obavieštene o njihovoj izloženosti.

Svi koji su prisustvovali skupu, kao i porodice obolelih su pod zdravstvenim nadzorom i u karantinu.

Zaraza, rekao je takođe Kaić, ne bi trebalo da se širi s obzirom da su oboleli brzo detektovani. Obojica obolelih bili su vakcinisani.

Ilustracija:Slađana Đermanović/Nova.rs

„Iz zemalja koje imaju malo više iskustva s omikronom, kao Južnoafrička republika, imamo podatke da je zaštita od srednje teških do teških oblika bolesti poprilično solidna, čak oko 90 odsto“, rekao je Kaić govoreći o zaštiti nakon primljene vakcine.

Epidemiolog smatra da je bilo neminovno da se omikron varijanta pojavi i u Hrvatskoj, te da je to bilo nemoguće sprečiti.

Crna Gora

Samo 10 dana nakon Hrvatske, i Crna Gora je potvrdila više slučajeva zaraze omikronom.

Laboratorije Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore 16. decembra potvrdile su pet slučajeva infekcije omikron sojem koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), u pitanju su četiri klastera iz razlicitih opština. Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovan ovaj visoko zarazan soj.

Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

„Svi potvrđeni slučajevi infekcije zaključno sa današnjim danom su dobrog opšteg zdravstvenog stanja, sa blagim simptomima. Epidemiološke službe prate i vrše identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba“, navodi se u saopštenju IJZ.

Dodaju da je prva sumnja na obolijevanje od omikron soja kod jedne porodice u Crnoj Gori bila početkom meseca, o čemu je Institut obavestio javnost.

„U daljem epidemiološkom nadzoru koji je nastupio, svi kontakti su istraženi i stavljeni u izolaciju. U skladu sa protokolima ECDS i SZO kod uzoraka koji su bili pod sumnjom na prisustvo Omicron varijante urađena je metoda sekvenciranja genoma koja je potvrdila prisustvo omikron soja. Metoda sekvenciranja će se ubuduće koristiti sem za praćenje mutacije i otkrivanje novih sojeva koronavirusa, tako i za mutacije ostalih virusa i znatno će olakšati praćenje epidemioloških situacija u budućnosti. Ovo je veoma značajno zato što Crna Gora po prvi put ima svoje obučeno osoblje i svoju opremu na kojoj će se raditi ova složena metoda“, navodi se u saopštenju IJZ.

Uprkos prisustvu nove mutacije, Crna Gora je nedavno popustila postojeće epidemiološke mere i dozvolila građanima a proslave predstojeće praznike.

Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

I Srbija na spisku

Nova varijanta koronavirusa – omikron potvrđena je danas u Srbiji, rekla je za Nova.rs profesorka Tanja Jovanović.

Novi soj koronavirusa potvršen je kod žene koja je došla iz Bocvane. Ona je u momentu ulaska u Srbiju bila negativna.

„Pacijentkinja je bila u izolaciji. Uzimani su kontrolni uzorci i jedan je bio pozitivan“, objasnila je Jovanović.

Ona je nagovestila da nema razloga za paniku. „Pratimo i kontrolišemo situaciju“, kazala je Jovanović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Omikron ima slabije simptome

Prema preliminarnim podacima, omikron soj korona virusa može da smanji efikasnost vakcina protiv COVID-19, ali je ovaj soj manje opasan od delte, pokazuje danas objavljena informacija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u vezi sa novim sojem korona virusa.

Navodi se da je do sada prikupljen ograničen broj podataka i da nema potvrđenih dokaza o tome koliko su vakcine efikasne protiv omikron soja.

Na osnovu preliminarnih podataka i značajno izmenjenog profila proteina omikron soja može se pretpostaviti da će biti smanjena efikasnost vakcine protiv infekcije i prenosa omikron soja, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, SZO napominje da preliminarni podaci ukazuju da će novi soj biti manje opasan, jer je većina slučajeva bila asimptomatska ili sa blagim do umerenim simptomima.

SZO navodi da je omikron soj potvrđen u 63 zemlje i da će, prema preliminarnim pokazateljima, nadmašiti delta soj u brzini širenja u svetu. Srbija je, po svemu sudeći, 64. po redu zemlja u kojoj je registrovan novi soj.

U informaciji SZO se dodaje da još nije jasno sa čim je povezano brzo širenje novog soja koronavirusa.

BONUS VIDEO Omikron – novi soj pred vratima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar