Zaporožje Foto:- / Sputnik / Profimedia

U zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen je poslednji blok koji je radio, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Poslednjih dana jedini energetski blok koji je radio – šesti – radio je sa minimalnom snagom. On je isključen u 3.45 noću. Sada ne proizvodi struju“, objasnio je Rogov za Sputnjik.

Energetski blokovi su isključeni zbog granatiranja od strane ukrajinskih snaga i oštećenja dalekovoda. Stalno menjanje načina rada reaktora i turbina može dovesti do havarije, upozorio je Rogov.

Ranije su vlasti regiona saopštile da je u uslovima stalnog granatiranja stanice od strane ukrajinskih trupa razmatrana opcija potpunog prestanka rada nuklearne elektrane.

PROČITAJTE JOŠ:

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara.

To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska, navodi Sputnjik. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da nuklearku trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Kako navodi Sputnjik, ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

BONUS VIDEO: Ruski kamioni u nuklearnoj elektrani u Zaporožju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar