Foto:REUTERS/Stringer

Indijci proslavljaju izbor Kamale Haris za potpredsednicu SAD, pozdravljajući istorijsku pobedu žene indijskog porekla.

Kamala Haris je noćas odala počast svojoj majci Šjamali Gopala, specijalisti za rak rođenoj u južnom indijskom gradu Šenaju.

Pročitajte još:

„Ona je duboko verovala u Ameriku gde je trenutak kao što je ovaj moguć“, rekla je Kamala Haris noćas obraćajući se svojim pristalicama pošto su agencije proglasile da su demokrata Džo Bajden i ona kao njegova potpredsednica skoj pobedili na predsedničkim izborima u SAD.

U selu Tulasendrapuramu, u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu, gde je rođen deda Kamale Haris po majci, P.V. Gopalan, visoki indijski funkcioner, stanovnici su slavili njen izbor.

Palili su petarde, molili se u glavnom hramu i mahali slikama prve žene koja je izabrana za potpredsednicu SAD. Na šarenom crtežu ispisana na zemlji pisalo je „Čestitke Kamala Haris“.

Indijski ujak Kamale Haris Balačandran Gopalan, profesor univerziteta rekao je da je uvek znao da će ona uspeti. On je u petak rekao za Frans pres da će porodica Kamale Haris koja živi u Indiji ići u SAD za njenu inauguraciju u januaru.

Foto:EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Rekao je da je porodica bila prisutna kada je ona polagala zakletvu za senatora, i da će biti zajedno i kada bude polagala zakletvu za potpredsednicu SAD.

U glavnom gradu Indije Nju Delhiju stanovnici su se radovali zbog indijskog porekla Kamale Haris.

„Činjenica da je ona potpredsednica SAD je veliki poduhvat ne samo za SAD i Indijce nego i za žene celog sveta“, rekla je za Frans pres Smitašri Mišra, koja radi u sektoru zdravstva i razvoja u glavnom gradu Indije.

„Ta pobeda je tračak nade, nade da ostanete jaki u društvu koje vam stalno sudi prema arhaičnim stavovima o polu, rasi, etničkoj pripadnost…“ rekla je ona.

Indijski premijer Narendra Modi čestitao je jutros Džou Bajdenu na njegovom izboru za šefa države SAD i istakao da je izbor Kamale Haris kao njegove potpresednice izvor „ogromnog ponosa“.

Pedesetšestogodišnja Haris je prva žena, prva Afroamerikanka i prva Amerikanka azijskog porekla na položaju potredsednika SAD.

BONUS VIDEO

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar