Foto:EPA-EFE/CJ GUNTHER/EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Kao crnkinja na nacionalnoj pozornici, Kamala Haris je znala da će morati da hoda tankom linijom. I to je uradila savršeno, smatra američka analitičarka srpskog porekla Džil Filipović.

Potpredsednička debata Majka Pensa i Kamale Haris nije bila nikakvo takmičenje. Harisova je obrisala pod njim. Pens je ignorisao, bio snishodljiv i upadao je u reč. Njena strategija je bila kul samopouzdanje. Njegova, seksističko uzimanje zdravog za gotovo.

Pročitajte još:

Ova debata je bila mnogo tiša buke i besa Donalda Trampa, ali je na svoj način ipak bila frustrurajuća, naročito za svaku ženu koja se nađe u sobi sa tipom koji joj upada u reč i snishodljivo je gleda, navela je Filipović u analizi za Gardijan.

Pens je konstantno prekidao Harisovu što je ona retko kad njemu radila, konstantno je pričao dok ga je moderatorka Suzan Pejdž, novinarka USA Tudeja upozoravala da mu je vreme isteklo, konstantno je kršio pravila na koja je prethodno pristao. Nepoštovanje žena je bilo opipljivo i videlo se iznova i iznova.

Harisova nije imala takvu priliku da „pregazi“ protivnika ili moderatorku. A kao crnkinja na nacionalnoj pozornici, znala je da će morati da hoda tankom linijom: Budi dopadljiva ali autoritet, budi snažna ali ne agresivna. Prekidanje Pensa pa čak i Pejdžove imalo bi ozbiljne i seksističke posledice po zborno telo koje nikada nije videlo ženu u Beloj kući.

Harisova, naviknuta na Trampov cirkus, prošetala je tom linijom maestralno. Bila je čvrsta, asertivna, duhovita i šarmantna dok je Pens bio snishodljiv i uštogljen.

Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Uprkos tome, njihove interakcije su bile zabavne za gledanje – i poznate, navodi Filipović. Ako Pens i Tramp žele da pridobiju žene, onda je potpredsednikov nastup bio pogrešan. Tramp je već suočen sa največim rodnim raskolom od kada su analize javnog mnjenja počele da računaju procente ženskih i muških glasača i žene sve više podržavaju Džoa Bajdena i Harisovu.

Afroamerikanke su i dalje najsigurniji glasovi demokrata. A sva ta Trampova priča kako ima prolaz kod hispano birača, pa – prolazi kod latino muškaraca ali žene i dalje glasaju za Bajdena. A što se belkija tiče, Tramp je u žestokom zaostatku. Obrazovane belkije u ogromnoj meri podržavaju Bajdena, ali je Tramp sada izgubio podršku i žena iz radničke klase. Žene znaju, duboko u kostima, kakav je osećaj biti u prostoriji sa čovekom poput Majka Pensa, navodi Filipovićeva.

Istina, Pens je pucao na potpredsedničko mesto i 2016. godine i žene su tada znale kako je biti u prostoriji sa čovekom poput Donalda Trampa, I, iako je Hilari Klinton dobila podršku ženskih birača, uznemirujuće veliki broj žena – većinom belkinja – ipak je glasalo za agresivnog, nekompetentnog seksualnog napasnika.

Kamala Harris
Kamala Haris Foto:Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Život u seksističkom društvu vas čini sklonijom da to prihvatite kao „normalno“ ponašanje muškaraca. To je bio slučaj sa mnogim konzervativnim ženama. Pens, zna se, ne dozvoljava sebi da bude sam sa ženom koja mu nije supruga, ženom koju naziva „majkom“. To sasvim sigurno sprečava žene koje rade sa Pensom da imaju iste mogućnosti kao muškarci. A to pokazuje i da Pens ne veruje sebi – uznemirujuć uvid u njegovu psihu i sposobnost da izvršava svoje dužnosti, navela je Filipovićeva.

Tokom debate, Pens je pokazao i kukavičluk. Pejdžova je postavljala izvanredno direktna, jasna pitanja a Pens jedva da je odgovorio i na jedno od njih. Umesto toga, izbacivao je neku salatu reči i pojašnjenja prethodnih odgovora ili je samo izgovarao slogane, od abortusa do nacionalne bezbednosti i koronavirusa i zdravstvenog sistema, navela je blogerka.

Sa druge strane, Harisova je bila lucidna, jasna i direktna. Ona je političar i takođe ume da izbegava odgovore na neka škakljiva pitanja ali je generalno odgovarala na pitanja debate. Generalno, Pens nije.

Ne, Pens nije vikao i vređao i odbijao da umukne kao njegov šef na prvoj predsedničkoj debati, ali s obrzirom na to koliko je lestvica bila nisko spuštena, porazno je što nije uspeo ni nju da pređe, zaključila je Džil Filipović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare