Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ime naslednika Borisa Džonsona na čelu vladajuće britanske Konzervativne partije trebalo bi da bude poznato 5. septembra, saopštio je parlamentarni odbor nadležan za utvrđivanje pravila glasanja. Džonson je 7. jula podneo ostavku na mesto lidera konzervativaca ostaće na čelu vlade do izbora novog lidera stranke koji automatski postaje i premijer.

Odbor je naveo da će podnošenje kandidature biti okončano sutra, a prvi krug glasanja tokom kojeg će biti eliminisano nekoliko od za sada 11 prijavljenih kandidata, biti održano već u sredu.

Džonson, koji je 7. jula podneo ostavku na mesto lidera konzervativaca, izjavio je tada da će ostati na čelu vlade do izbora novog lidera stranke koji će automatski postati i premijer.

Do sada je 11 kandidata izrazilo želju da naslede Borisa Džonsona na mestu lidera vladajuće Konzervativne stranke i premijera nakon što je dao ostavku zbog pobune njegovih zastupnika i ministara posle niza skandala.

Bitka za premijersku poziciju dolazi nakon jednog od najburnijih perioda u modernoj britanskoj političkoj historiji, kada je više od 50 vladinih ministara i pomoćnika dalo ostavku, osuđujući karakter i integritet britanskog premijera Borisa Džonsona.

Nakon što se njegova vlada raspala zbog niza skandala bio je prisiljen da se povuče sa mesta premijera.

Džonson napušta Dauning Strit nakon manje od tri godine na položaju, uprkos tome što je osvojio veliku većinu na opšim izborima 2019. godine.

U Velikoj Britaniji premijeri se imenuju na osnovu ostvarivanja većine u Donjem domu parlamenta. Ako jedna stranka osvoji većinu na izborima, onda lider te stranke postaje premijer.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar