Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

Kada britanski premijer Boris Džonson napusti rezidenciju u Dauning Stritu 10 - bilo to već sledeće nedelje ukoliko ga članovi stranke prisile da imenuje tehničkog premijera, ili za nekoliko nedelja dok Konzervativna stranka ne odluči ko će biti njegov naslednik - ostaje pitanje čime će se baviti i kako će zarađivati kao bivši premijer.

Iako još može da se predomisli, Džonson je već sad rekao da namerava da ostane poslanik u parlamentu. Osnovna plata poslanika u parlamentu je 99.500 evra godišnje. Uz tu platu, poslanici imaju pravo i na naknadu za troškove kancelarije, plate za svoje sekretare i lične asistente, kao i za smeštaj u Londonu ili u njihovoj izbornoj jedinici. Dodatnu naknadu za platu mogao bi da dobije ukoliko će držati neku stranačku poziciju unutar parlamenta ili u budućoj vladi, što je izrazito malo verovatno u ovom trenutku.

Džonsonova prethodnica, Tereza Mej ostala je poslanica i nakon silaska sa pozicije premijerke, pa se ponovo kandidovala i bila je izabrana u svojoj izbornoj jedinici. Bivši konzervativni premijer Džon Mejdžor i laburista Gordon Braun odradili su svoj poslanički mandat do kraja nakon ostavke, no nisu se ponovno kandidovali. Prethodnik Tereze Mej, Dejvid Kameron ostao je u parlamentu još dva meseca nakon što je podneo ostavku zbog gubitka referenduma o Bregzitu dok je Toni Bler istovremeno sa odlaskom iz vlade podneo ostavku i na mesto poslanika, prenosi Jutarnji list.

Boris Džonson Foto EPA-EFEANDY RAIN

Neće u novinarstvo

Bivši premijeri tradicionalno nastavljaju svoju karijeru kao govornici, konsultanti i autori, no pitanje je koliko bi Džonson mogao biti „tražena roba“ s obzirom na ukaljani ugled koji je i doveo do njegovog rušenja sa vlasti.

Novinar BBC-a Tin Radovani tako veruje da je teško da će Džonson ikad ponovno dobiti priliku da budu kolumnisa britanskog Telegrafa – za što je nekad dobijao oko 325.000 evra godišnje – ili bilo kojeg drugog uglednog dnevnog lista, procenjujući da su njegov sadašnji domet tabloidi.

„Upitno je bi li mogao krenuti kao bivši premijeri po svetu i držati govore, osnivati tink-tankove, biti u međunarodnim telima“, kazao je Radovani za N1.

No, neki britanski analitičari procenjuju kako Džonsona ipak ne treba olako otpisati, te da tržište uvek postoji za bivše premijere.

„Kada se prašina slegne, harizma i fascinacija Borisom će ostati, sada možda i više nego ikad“, kazao je za Tajms agent za talente Džonatan Šalit, koji veruje da će Džonson svojim prihodima kao bivši premijer zaseniti sve svoje prethodnike. Po nekim procenama, lako bi mogao zarađivati i preko 3,5 miliiona evra godišnje.

Džonsonov biograf Endru Gimson veruje da će se bivši novinar vratiti novinarstvu i držati javne govore, da će zaraditi mnogo novca, no da će uvek hteti da se vrati u rezidenciju na broj 10.

„Bio bih iznenađen ako misli da može provesti ostatak svog života, a da ne pokuša ponovo da postane premijer“, kazao je Gimson.

PROČITAJTE JOŠ:

Bogatstvo Tereze Mej

Džonsonova prethodnica Mej, iako nije bila lično popularna premijerka i vlastita ju je stranka oterala iz Dauning Strita, zaradila je oko 2,4 miliona evra otkako je sišla sa vlasti 2019. godine. Obišla je ceo svet i držala plaćene govore na brojnim mestima, od Seula do Kopenhagena.

Džonson, čak i kada ne bi bio dobrodošao na tržištu plaćenih govornika, teško da će postati siromašan. Zajedno sa suprugom Keri poseduje kuću vrednu 1,5 miliona evra na jugoistoku Londona, koja se sada iznajmljuje.

Poseduje i petinu porodične farme u Somersetu, kao i luksuznu kuću u Oxfordširu s teniskim terenom i bazenom, koja se iznajmljuje za 60.000 evra godišnje.

Dok je njegova politička i stranačka budućnost još uvek pod velikim znakom pitanja, Džonson barem do daljeg ne mora strahovati od nezaposlenosti ili siromaštva.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare