Boris Dzonson
Boris Džonson Foto:Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Britanski premijer Boris Džonson podneo je danas ostavku na tu funkciju. Kapitulacija premijera ne dolazi iznenada - on se već mesecima suočava sa ogromnim pritiskom javnosti zbog više skandala koji su obeležili njegov mandat.

Poslednji u nizu, koji je zakucao ekser njegovoj političkoj karijeri je „partigejt“. Reč je o žurkama koje su održavane u premijerskoj rezidenciji u Dauning stritu 10 dok je u ostatku zemlje na snazi bio strogi lokdaun zbog pandemije koronavriusa.

Pročitajte još:

Džonsonovi saradnici, a kako će kasnije biti otkriveno i sam Džonson i njegova supruga Keri, ignorisali su ta pravila i zabavljali se uz alkohol u prisustvu velikog broja ljudi. Ostali građani tada su vreme provodili u svojim domovima, a korona je buktala širom zemloje.

Kako su u javnost počele da cure fotografije Džonsonovih najbližih ljudi tokom pomenutih zabava, premijer je na sve moguće načine pokušao da umanji bes javnosti, tvrdeći da on nikada i nije prisustvovao tim zabavama, čak da nije ni znao da se održavaju. Međutim, ubrzo su svetlost dana ugledale fotografije na kojima se vidi i Džonson na terasi kako nazdravlja sa prisutnima.

Boris Džonson Foto: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT

Opravdanja poput onog da se zadržao samo deset minuta nisu mnogo pomogla, jer vrlo brzo otkriveno je da su se u Dauning stritu slavili i rođendani – i to baš premijerov rođendan – pa i odlasci u penziju drugih kolega. Činilo se da se svakim opravdanjem Džonson ukopava sve više, jer su Britanci bili besni ne samo zbog kršenja mera koje je vlada sama usvojila, već i zato što je premijer javno lagao. Sve se glasnije pominjalo glasanje o nepoverenju, ali Džonson je uvek uspevao da se provuče „kroz iglene uši“.

Pokrivao „nestašluke“ članova vlade

Džonson je bes javnosti navukao na sebe i zbog komplikovanih odnosa sa kolegama. Otkriveno je da je pokušao da zataška da je da je veteran Torijevaca i bivši ministar za Bregzit Oven Paterson kršio pravila o lobiranju tako što je više puta koristio svoj položaj poslanika da promoviše kompanije koje su ga plaćale. Džonson je čak pokušao da zaustavi kaznu za Patersona i da prepravi pravilnik.

Bes javnosti sručio se na premijera i nakon što je stao u zaštitu Meta Henkoka, ministra uhvaćenog u preljubi. Britanske tabloide preplavile su fotografije na kojima se vidi da oženjeni Henkok ljubi svoju pomoćnicu. Nakon Henkokovog izvinjenja, Džonson je rekao da prihvata izvinjenje i da smatra slučaj zatvorenim. Javnost nije bila zadovoljna što premijer brani ministra preljubnika, ali Džonson se nije obazirao. Čak nije želeo ni da kaže da li je on smenio ministra ili je Henkok sam podneo ostavku.

Sa druge strane, umeo je Džonson i da se posvađa sa kolegama. Verovatno najpoznatiji primer kojim su se britanski tabloidi bavili naširoko i nadugačko je svađa sa Sadžidom Džavidom, bivšim ministrom finansija koji je odbio zahtev Džonsona da smeni tim svojih političkih savetnika. Džavid je napustio vladu, ali se kasnije vratio kao ministar zdravlja.

Afera opremanje stana

Kada se ne svađa sa kolegama ili ne „partija“ sa njima tokom lokdauna, Džonsonu ne manjka načina da bude u centru skandala. Jedan od njih je renoviranje rezidencije u Dauning stritu. Ne samo da je prekoračio budžet, nego je izgleda i novac koji mu je nedostajao tražio od donora iz svoje stranke kojima je obećavao protivusluge. Istovremeno, Džonson i njegova supruga Keri nisu štedeli, što pokazuje i račun za tapete od 840 funti.

Boris Džonson i Keri Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Skandal je ponovo doveo do optužbi za korupciju i poziva da se Džonson smeni, ali je još jednom „preživeo“. Sledećeg puta, sam je platio iznos za koji je probijen budžet.

Buran privatni život

Džonson, uz Silivija Berluskonija, verovatno ima najburniji privatni život. Do skoro nije bilo poznato ni koliko dece ima (sve dok sam slučajno nije otkrio da ima šestoro), uz to što očinstvo nad jednim detetom nije ni želeo da prizna, a njegove ljubavnice rado su iznosile u medije čak i detalje iz spavaće sobe.

Jedna od njih je Dženifer Arkuri, sa kojom je Džonson bio četiri godine tokom kojih je bio oženjen. Javnost je otkrila i da je tokom veze sa Dženifer, u vreme kada je bio gradonačelnik Londona, pomagao njenim firmama da dobiju posao sa gradom.

Droga pored kabineta

Pre nekoliko meseci, javnost je šokirala informacija da su tragovi kokaina otkriveni u toaletu koji se nalazi blizu kancelarije premijera Britanije.

.

Ova vest stigla je usred sve veće zabrinutosti zbog upotrebe droga, kao što je kokain, i drugih ilegalnih supstanci u parlamentu.

Tragovi kokaina su identifikovani u toaletima koji su najbliži Džonsonu i ministarki unutrašnjih poslova, Priti Patel, kao i u blizini kabineta Normana Šoa Norta i Nika Tomasa-Sajmondsa.

Ukupno 12 lokacija širom Vestminstera testirano je pomoću maramica za otkrivanje – sve osim jedne otkrile su dokaze o upotrebi kokaina, uključujući mesta ograničena na one sa parlamentarnim propusnicama, navodi se u izveštaju.

Džonson je, kao i sve prethodne, i ovu aferu pripisao „nesrećnim spletom okolnosti“.

BONUS VIDEO: Boris Džonson u poseti Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar