Dritan Abazović Foto: Vlada Crne Gore

Demokratski front (DF) zainteresovan je za učešće u međupartijskom političkom dijalogu o pitanjima čije rešavanje zahteva širu parlamentarnu podršku, dok Demokrate poručuju da ne mogu razgovarati sa onima koji, kako tvrde, krše Ustav i zakone Crne Gore.

Pokretanje političkog dijaloga sa ciljem deblokade ključnih pravosudnih institucija juče je najavljeno nakon sastanka premijera Dritana Abazovića (GP URA) i predsednice Skupštine Danijele Đurović (Socijalistička narodna partija), ali bez detalja kada bi se to moglo očekivati.

Skupština je mesto parlamentarnog dijaloga partija jer se odluke donose u njoj, dok Vlada u tome nema nikakvu ulogu. Većinska podrška je potrebna za reformu izbornog zakonodavstva, izbore u pravosuđu i izbore sudija Ustavnog suda, prenose Vijesti.me.

”Za Crnu Goru, njen demokratski iskorak i evropske integracije, od velike važnosti je što se nakon političke krize odblokirao rad Skupštine i otvorila vrata dijalogu. Danas sam sa predsednicom Skupštine Đurović održao sastanak koji treba da inicira otpočinjanje sveobuhvatnog i aktivnog političkog dijaloga, ali i označi početak jedne uspješne i otvorene saradnje između Vlade i Skupštine”, napisao je Abazović na Tviteru.

Dritan Abazović Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic

Đurovićeva je, dan ranije, takođe na Tviteru, navela da bez političkog dijaloga i pomirenja nema ni ekonomskog, ni bezbednosnog napretka.

Pokretanje razgovora, kao preduslova za izbor Vrhovnog državnog tužioca (VDT) i deblokadu Ustavnog suda (US) i Sudskog savjeta (SS) – što je jedan od prioriteta nove vlasti – istaknuto je i u koalicionom sporazumu parlamentarne većine.

Za ta imenovanja, kao i za izmene izbornih zakona, potrebna je dvotrećinska (54 poslanika), odnosno tropetinska (49 poslanika) podrška u parlamentu.

Šef poslaničkog kluba Demokrata, Boris Bogdanović, kazao je “Vijestima” da je odgovornost za nemogućnost dijaloga na onima koji su “izdali izbornu volju građana” i koji sad s Demokratskom partijom socijalista (DPS) “panično beže od izbora”.

”Više puta smo jasno saopštili: ukoliko Zakon o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi – odnosno zakon o bežaniji od izbora, koji je usvojen klasičnim političkim i pravnim nasiljem – stupi na snagu, time će se zakucati poslednji ekser u mogućnost vođenja dijaloga s Demokratskom Crnom Gorom… Dijaloga ne može biti sve dok se na ovakav način srozava pravni poredak, krše Ustav i zakoni Crne Gore”, naveo je on.

Dritan Abazović Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic

Za razliku od Demokrata, iz DF-a su “Vijestima” nezvanično kazali da su “uvek raspoloženi za dijalog”, što je prekjuče najavio i šef poslaničkog kluba tog saveza Slaven Radunović, koji je u parlamentu rekao da oni neće dozvoliti da se mimo njih biraju VDT, sudije US-a i članovi SS-a.

”Ako su potrebne dve trećine, za to postoji DF, ali sa uslovima da ne mogu da prolaze (bivši glavni specijalni tužilac) Milivoje Katnić i (bivša predsjednica Vrhovnog suda) Vesna Medenica”, podvukao je on, dodajući da su sve poluge države “otrovane” i da je vreme da se “objavi rat organizovanom kriminalu”.

Abazović je juče pozdravio takav stav DF-a, a kritikovao Demokrate, rekavši da mu je njihova politika “u kontinuitetu potpuno nejasna”.

Najava dijaloga dolazi deset meseci nakon što su razgovori parlamentarnih partija, koje je pokrenuo tadašnji šef Skupštine Aleksa Bečić (Demokrate), propali zbog krize vlasti.

Dritan Abazović Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic

Održan je samo jedan sastanak, početkom jula, kome nisu prisustvovali predstavnici DF-a i SNP-a.

Bogdanović ocenjuje da je Abazovićev poziv na dijalog jedna od njegovih “najlicemernijih poruka”.

“Kao čoveka koji se u funkciji predsjednika nacionalističkog pokreta URA nije odazvao na dijalog koji je inicirao tadašnji predsednik Skupštine. Uz Abazovića, na poziv Bečića nisu se odazvali ni Đukanović, kao ni (lider SNP-a) Vladimir Joković, kao ključni akteri rušenja vlasti i izigravanja izborne volje građana Crne Gore”, napominje on.

O najavi međustranačkih razgovora juče je govorio i ministar spoljnih poslova i bivši dugogodišnji zvaničnik Skupštine (od 2003. do 2016) Ranko Krivokapić, koji je rekao da je spreman da pomogne Abazoviću i Đurovićevoj da u parlament vrate duh dijaloga.

Na Krivokapićevu inicijativu su u Skupštini organizovani brojni razgovori vlasti i opozicije, koji su, između ostalog, rezultirali izmenama Ustava i izbornih zakona, izborom čelnika pravosuđa, formiranjem tzv. Vlade izbornog proverenja…

”Mi smo posle referenduma zajedno pisali Ustav – i oni koji su bili za nezavisnost i oni koji su bili protiv… Nisu ga glasali svi, ali smo ga zajedno pisali. I amandmane smo donijeli dvotrećinskom većinom… Desilo se sad da se iskočilo iz tog ritma i da nemamo ni dijalog, a kamoli mogućnost dogovora… Prvo moramo vratiti poverenje da bismo došli do dogovora”, poručio je on.

Foto: Vlada Crne Gore

Demokrate su pre dva dana najavile da će napustiti skupštinski Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu ako se usvoje izmene Zakona o lokalnoj samoupravi.

PROČITAJTE JOŠ:

Demokrate pokrenule upravni spor protiv Skupštine

Nemogućnost pronalaska zajedničkog jezika sa novom većinom nagoveštava i jučerašnja odluka Demokrata da Upravnom sudu tuže Skupštinu zbog toga što je grupa poslanika (46 njih), protivno Poslovniku, zakazala sednicu na kojoj su 28. aprila izabrani nova šefica parlamenta i nova Vlada. Odluka grupe poslanika usledila je nakon što dva od tri potpredsednika parlamenta nisu prihvatila pozive da sazovu sednicu.

Iz Demokrata tvrde da je saziv Skupštine za tu sednicu, kao akt iz isključive nadležnosti predsednika parlamenta, odnosno vršioca dužnosti predsednika, donesen od 46 poslanika “u protivpravnom postupku gde su oni neovlašćeno koristili memorandum Skupštine, neovlašćeno stavili potpise na akt o sazivu, i takođe neovlašćeno potpise overili pečatom Skupštine”.

Šef Kluba poslanika GP URA Miloš Konatar je na Tviteru napisao da je tužba poslanika Demokrata za rubriku “verovali ili ne”.

”Puno toga smo gledali u Crnoj Gori do sada, ali ovo je nešto novo, doprinos političkoj teoriji i praksi”, naveo je on.

BONUS VIDEO: Abazović o sankcijama Rusiji, neozbiljnosti Krivokapića i problemu sa kvorumom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar